Norveç Meclisi, "dilencilik yasağı" kanununu onayamadı

Güncelleme Tarihi:

Norveç Meclisi, dilencilik yasağı kanununu onayamadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 10:21

Norveç iktidar Sağ Partisi (H) ve koalisyon ortağı İlerleme Partisi'nin (Frp), 'dilenciliğe ülke genelinde yasak ve hapis cezası' getirilmesine ilişkin meclise sürdüğü yasa tasarısına, Norveç Merkez Parti (Sp) engel oldu.

Haberin Devamı

Norveç Meclis'ine sürülen, uzun zamandır ülke gündeminden düşmeyen dilenciliğin yasaklanmasına yönelik yasa tasarısı onanamadı. Merkez Parti'nin teklife "hayır' demesiyle çoğunluk sağlanamadığı için yasa askıya alındı. Ancak hükümetin, Temmuz 2014'te dilenciliğin yasaklanmasına yönelik belediyelere verdiği lokal yetkinin devam ettiği ifade edildi.

SERT ELEŞTİRİLDİ

Kanuna yönelik sert eleştiriler yönelten Merkez Parti, “Nasıl olur da ihtiyacı olan kişilere yiyecek, giyecek ve kalacak yer vermek ceza kapsamına girer?" sorusunu sordu. Merkez Partisi'nin yasağa ilişkin bu tavrının, Norveçli göçmenlere yönelik olumsuz söylemleriyle gündeme gelen hükümet ortağı İlerleme Partisi'ni hayal kırıklığına uğrattığı belirtildi. İlerleme Partisi, Merkez Partisi'ni, seçmenlerine verdiği 'yasağa evet' şeklindeki sözünden caymakla suçladı.

Haberin Devamı

BİR BARDAK KAHVEYE 6 AY HAPİS

Dilencilik yasağına ilişkin habere, başta The Telegraph, Daily Mail ve The Independet olmak üzere, Amerikan basını ve El Cezire'nin de yakından takip ettiği açıklandı. The Telegraph gazetesinin, haberi, “Evsiz olup da Norveç caddelerinde bir bardak kahve ve sandviç isteyenler, 6 ay ve bir yıl hapis cezası alma riski ile karşı karşıya" şeklinde duyurduğu açıklandı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, dilenciliğe ilişkin yeni kanun tasarısını problemli bulduğunu dile getirmişti. Daha önce bu konuda Norveçli yetkililere oldukça açık konuştuğunu söyleyen Muiznieks, “Umarım bu süreci devam ettirmezler” temennisinde bulunmuştu.

ROMENLERİ ETKİLEYECEK

Muiznieks, dilenciliğe yönelik uygulanması muhtemel hapis cezalarının ise sosyal bir sorunun oluşumuna neden olacağına vurguda bulunmuştu. Muiznieks, yasağın geneli değil de sadece ülkede dilenen Romenleri kapsayacağı konusunda endişeli olduğuna işaret etmişti. Komiser Muiznieks, uygulamanın sadece Romenlere karşı olduğu taktirde, konuyu tekrar konuşabilecekleri mesajını da vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!