'Nihai amacımız iki ülke arasındaki ikili ticareti arttırmak'

Güncelleme Tarihi:

Nihai amacımız iki ülke arasındaki ikili ticareti arttırmak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2025 09:51

İKUA Uluslararası İş insanları ve Akademisyenler Derneği, üyelerini ve iş insanlarını siyasi, ticari, toplumsal süreçlerle, alakalı konularda bilgilendirmek üzere çeşitli toplantılar düzenliyor.

Haberin Devamı

Baṣkanlığını Dr. Erdal Osmanҫelebioğlu’nun yaptığı İKUA, Essen’de düzenlediği iṣ insanları kahvaltısında farklı sektörlerden iş insanlarını Düsseldorf ticaret ataşeleriyle buluşturdu. Kahvaltıya T.C. Essen Baṣkonsolosu Taylan Özgür Aydın, Muavin Konsolos Hasan Baṣtaṣ, T.C.Düsseldorf Baṣkonsolosluğu Ticaret Ataṣeleri Pınar Aslan ve Dilara Zümreoğlu Tek katıldı.

Nihai amacımız iki ülke arasındaki ikili ticareti arttırmak


Toplantıya katılanları selamlayan Dr. Osmanҫelebioğlu’nun ardından Türkiye Cumhuriyeti Essen Baṣkonsolosu Taylan Özgür Aydın, konsolosluk ҫalısmalarının yanı sıra 2026’da yapacakları 60.yıl etkinlikleriyle ilgili bilgi verdi:

T.C Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın "Ben bütün yaptığım konuşmalarda ve toplantılarda konsolosluğumuzun 60. yılını hatırlatıyorum" diye baṣladığı konuṣmasında gelecek yıl yapılacak 60. yıl etkinlikleriyle ilgili katılımcıları bilgilendirdi:

"2026 yılında başkonsolosluğumuzun kuruluşunun 60. yılını kutlayacağız. Başkonsolosluk kurulduğunda yurt dışındaki en kalabalık vatandaş ağına sahip başkonsolosluktu. O açıdan tarihsel bir önemi var. Tabii Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, ziyaret ettiği bir şehir aynı zamanda Essen.

Biz 60. yıl vesilesiyle bir kitap projesi başlattık. Prestij kitabı. Mülakatlar yapıyoruz, hatıralar derlemeye başladık. Bunu da Üsküdar Üniversitesi ile çalışma başlatıp böyle bilimsel bir ҫizgiye’de oturtmak istiyoruz. O dönemde göç başladığında ne Alman makamları ne de Türk makamları işin bu boyutlara geleceğini hiç düşünemedi, öngöremedi."

“PRESTİJ KİTABI İÇİN SİZLERİN KATKISI ÇOK KIYMETLİ”

Baṣkonsolos Aydın, kitabın yalnızca resmi belgelerden değil, toplumun hafızasından beslenen bir çalışma olmasını istediklerini belirterek şunları söyledi: Biz de prestij kitabında sizlerden, çevrenizden katkı istiyoruz. Fotoğraflarınız olabilir, belgeler olabilir, hatıralarınız olabilir, “Kitapta sizlerin, çevrenizin hatıralarına yer vermek istiyoruz.

Fotoğraflarınız, belgeleriniz, yaşadığınız anılar olabilir. Hiçbir şey yoksa hatıranızı sözlü olarak alırız. İsim vererek, sizleri de bu tarihin bir parçası olarak kitaba yansıtmak istiyoruz.” Sözleriyle, ellerinde göҫ tarihine ait, bu süreҫte konsolosuğun hayatlara ne derece dahil olduğunu anlatan bilgi belge, görsel varsa konsoloslukla paylaşılmasını istedi.

Nihai amacımız iki ülke arasındaki ikili ticareti arttırmak

ALMANYA TÜRK FİRMALARI İҪİN KOLAY BİR PAZAR DEĞİL

Düsseldorf Baṣkonsolosluğu Ticaret Ataşelerinden Pınar Aslan, Ticaret Ataṣeliği’nin görev ҫerҫevisini ve ṣirketlerle ҫalıṣmalarını, desteklerini anlattı: "Öncelikle nihai amacımız iki ülke arasındaki ikili ticareti arttırmak. Burada Türk ihraç ürünlerinin varlığını sağlamlaştırmak, sürekli ve sürdürülebilir ihracatını desteklemek, Türk markalarını desteklemek ve Türk ihracatçısının pazara girmesine destek olmak yardım etmektir.

Burada şirket açmak isteyen Türk firmalarına ilk etapta şirket kuruluş süreçlerinde elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. Almanya Türkiye'nin bir numaralı ticari partneri olmasına rağmen hala gidecek çok yol var. Aslında Almanya Türk şirketleri için kolay bir pazar da değil. Sabırlı olunması gereken bir yer. Bir şirket kurmak bile Türkiye ile kıyaslandığında oldukça uzun zaman alıyor" diyen Ataṣe Aslan, Almanya’da iş kurmak isteyen firmalara mali müşavir, hukuk danışmanı ve yerel uzman listeleri sunduklarını, ayrıca başlangıç aşamasında karşılaşılabilecek bürokratik süreçlere yönelik bilgilendirme yaptıklarını belirtti.

İṣin ҫok büyük bir kısmının neredeyse %75-%80'inin, Türkiye'deki ihracatçı firmalara verilen devlet desteklerinin yurt dışı ile ilgili işlemlerini takip etmek olduğunu ifade eden Aslan devlet desteklerini anlattı:

TÜRK FİRMALARI İÇİN KAPSAMLI DESTEKLER: “İHRACAT MERDİVENİ”

Toplantıda Türkiye’nin ihracatçı firmalara sağladığı destekler detaylı şekilde anlatıldı. Ataşelik, bu destekleri “ihracat merdiveni” olarak tanımlayarak şu başlıkları aktardı:

Yurt dışı pazar araştırması gezileri uçak, otel ve görüşme masrafları yılda 5, toplamda 20 faaliyet için %50 oranında destekleniyor.

Yurt dıṣına ҫıkmadan masa başında satın alınan pazar araştırması raporları ve danışmanlık hizmetleri de aynı kapsamda.

Ürünlerin ihraç edilebilirlik için ihtiyaç duyduğu test, analiz ve kalite belgeleri giderleri de yine %50 destekleniyor. Fuar katılımları destekleniyor. Türk firmalarının uluslararası fuarlara güçlü katılımı için belirlenen milli ve bireysel fuarlara metrekare bazlı destek sağlanıyor.

Hedef ülkelerde açılan mağaza, depo ve showroomların kira giderleri 4 yıl boyunca %70 oranında destekleniyor. Almanya bu kategori için “hedef ülke” statüsünde.

Tanıtım desteği de oldukҫa önemli ve bu konuda da devlet destek oluyor. Satışa doğrudan etki eden tanıtım faaliyetleri outdoor reklamlardan sosyal medya influencer iş birliklerine kadar 4 yıl boyunca %70 destekleniyor.

TURQUALITY PROGRAMI

Katma değerli ihracatı artırmak amacıyla markalaşma ve tasarım odaklı programlar uygulanıyor. İhracat desteklerinin en üst seviyesini oluşturan TURQUALITY ile firmalar 10 yıla varan uzun soluklu bir destek mekanizmasından yararlanıyor. Arçelik, Beko ve Sarar gibi global Türk markaları bu programda yer alıyor.

Hizmet ihracatı destekleri de mevcut. Bilişim, sağlık ve eğitim sektörlerine yönelik tanıtım, organizasyon ve operasyonel giderler de destek kapsamında.

ATEŞELİK: “KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK”

Ataṣe Pınar Aslan, yoğun bir bölgede faaliyet gösteren Düsseldorf Ticaret Ataşeliğinin, iki ateşe ve iki yerel uzmandan oluşan ekibiyle firmalara rehberlik etmeye devam ettiklerini ifade etti. Türk iş insanlarının Almanya’da güçlü bir varlık oluşturduğunu belirten Aslan, “Burada olduğumuz süre boyunca iki ülke arasındaki ticareti artırmaya yönelik çalışmalara devam edeceğiz. Kapımız her zaman açık.” dedi.

BAKMADAN GEÇME!