Nasreddin Hoca’yı tanıyorum zevkle okuyacağım

Güncelleme Tarihi:

Nasreddin Hoca’yı tanıyorum zevkle okuyacağım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 10:47

Haberin Devamı

ASLINDA Cumhurbaşkanı Gauck’la röportajımız Türkiye’yi ziyaretinden önce planlanıyordu. İzlenimlerini anlatması düşüncesiyle ziyaret sonrasına ertelendi.

Nasreddin Hoca’yı tanıyorum zevkle okuyacağım
Cumhurbaşkanı Gauck’un nisan ayı sonunda yaptığı Kahramanmaraş, Ankara ve İstanbul’u kapsayan Türkiye ziyaretine birlikte eşlik ettim. Yaklaşık dört gün süren bu gezide Cumhurbaşkanı Gauck’u ve onun Türkiye’ye bakışını çok yakından tanıma fırsatı buldum.

* * *

- Özellikle Türkiye’nin AB üyeliğine bakışı beni çok etkiledi. Bu kadar olumlu ve istekli baktığını bilmiyordum. Uçakta birlikte gelen Alman basın mensuplarıyla yaptığı arka plan görüşmesinde yazılmaması kaydıyla söylediği sözler bu olumlu bakışın çok daha ötesindeydi. Türkiye’de bir anayasa mahkemesinin varlığını övdü ve bunun gelişmiş demokrasi örneği olduğunu vurguladı. “Kaç ülkede anayasa mahkemesi var” diyerek, Alman basın mensuplarına, Türkiye demokrasisini hiç öyle küçümsemeyin mesajını verdi.

* * *

- Gauck, Ankara’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Türkiye’yi demokraside, ekonomide attığı adımlarla öven, ama endişelerini dile getiren bir konuşma yaptı. Bu konuşmasına o zaman Başbakan Erdoğan tepki gösterdi. Bir anda iki ülke arasında soğuk rüzgarlar esti.
Bu gelişmelerin üzerinden bir süre geçmesi gerekti ve Gauck, bizi Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue’ye davet etti. Yazarımız Ahmet Külahçı, Berlin Büromuz’dan Ali Varlı ve ben, Cumhurbaşkanı Gauck’la yaklaşık bir saat konuştuk. Çok sıcak bir atmosferdi... Türkiye izlenimleri nasıldı? Türkiye’de kendisini Avrupa’da hissetti mi?

* * *

- ABD’nin Almanya’yı dinleme skandalı üzerine “Dostlar birbirini dinlemez” diyen Başbakan Merkel, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği ortaya çıkınca, sözünün ABD için geçerli olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gauck’a, Türkiye’ye bakışını sorduk. Sıkı dost bir ülke mesajını aldık.
- Görüşmemizin sonunda, “Aslında sizinle daha uzun konuşmalıyız” diyerek, Türkiye’ye ve Türklere verdiği önemi dile getirdi.

* * *

- Vedalaşırken, gözüm kabul odasının raflarında Alman yazar ve şair Bertolt Brecht, Lion Feuchtwanger ve Alman filozoflarının kitaplarına ilişti. Cumhurbaşkanı Gauck, kolumdan tutup bana raftaki kitap ve eşyaları gösterdi. Kendisine, Almanca ve Türkçe iki dilde yayımlanan kendi yazdığım Nasreddin Hoca kitabımı hediye ettim. Çok sevindi. “Nasreddin Hoca’yı tanıyorum, zevkle okuyacağım” dedi.

Nasreddin Hoca’yı tanıyorum zevkle okuyacağım
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Hürriyet’e konuştu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!