Münih Güvenlik Zirvesi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Münih Güvenlik Zirvesi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2026 09:25

Dünyanın önde gelen güvenlik forumu olarak kabul edilen 62. Münih Güvenlik Konferansı (MSC), cuma günü Almanya'nın Bavyera eyaletinin başkenti Münih'te başlıyor. Üç gün sürecek zirve, 15 Şubat Pazar günü sona erecek.

Haberin Devamı

Bu yılki buluşma tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor. 2026 Münih Güvenlik Raporu’na (Munich Security Report 2026) adını veren "Yıkım Altında" (Under Destruction) başlığı, küresel düzenin geldiği noktayı özetliyor. Konferansın ev sahibi ve Başkanı Wolfgang Ischinger, transatlantik ilişkilerde "ciddi bir güven krizi" yaşandığını belirterek, bu yılki zirvenin adeta bir "bisiklet tamir atölyesi" gibi çalışması gerektiğini söyledi.

KİMLER KATILACAK?

Organizatörlerden edinilen bilgilere göre konferansa yaklaşık 120 ülkeden 450'nin üzerinde üst düzey yetkili katılıyor. 60'ın üzerinde Devlet ve Hükümet Başkanınin Münih'e gelmesi bekleniyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen teyitli katılımcılar arasında. 65’ten fazla Dışişleri Bakanı, 30’un üzerinde Savunma Bakanı konferansa katılacak. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas gibi Uluslararası Kuruluş temsilcileri de Münih’te olacak isimler arasında

Münih Güvenlik Zirvesi başlıyor

Beyaz Saray’dan rekor düzeyde katılım bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun başkanlık edeceği resmi heyete, 50’yi aşkın Senatör ve Kongre üyesi eşlik ediyor. Başkan Yardımcısı JD Vance ve Savunma Bakanı Pete Hegseth’in katılmayacağı açıklandı. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom da konuşmacılar arasında yer alıyor .

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin de Münih’e gelmesi bekleniyor. Gözlemciler, Çinli katılımcı profilin bu yıl daha geniş ve sektörel olduğuna dikkat çekiyor. Rusya ve İran hükümetlerinden resmi bir katılım olmayacak. Konferans Başkanı Ischinger, Rus taraftan herhangi bir temas sinyali alınmadığını duyurdu .

Konferansın ana gündem maddeleri, 9 Şubat’ta yayımlanan kapsamlı raporla şekillendi. "Yıkım Çağı" olarak tanımlanan 2026 perspektifinde masadaki başlıklar şöyle:

-Transatlantik Güven Bunalımı

Haberin Devamı

-Ukrayna Savaşı ve Destek Paketleri

-Avrupa’nın Stratejik Özerkliği

-Hibrit Tehditler ve Teknoloji

-Hint-Pasifik ve Orta Doğu

KULİS DİPLOMASİSİ

Konferansın en önemli ayaklarından biri, resmi oturumlar kadar "kenar kulis" diplomasisi olacak. Geçtiğimiz yıl binlerce ikili görüşmeye ev sahipliği yapan MSC 2026’da da Başbakan Merz, Macron ve Starmer üçlü bir zirve gerçekleştirmeyi planlıyor. Ayrıca Cumartesi günü G7 Dışişleri Bakanları toplantısı yapılacak. Yetkililer, bu yıl konferans çevresinde rekor düzeyde protesto gösterisi beklendiğini de ifade etti.

BAKMADAN GEÇME!