Mesut’u, İlkay’ı istemedi mi?

Güncelleme Tarihi:

Mesut’u, İlkay’ı istemedi mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2018 09:43

2010’da Almanya Türkiye’yi yenince, Alman millilerin soyunma odasına baskın yapan Şansölye Merkel, Türkiye’ye gol atan Mesut Özil’i tebrik etti. Ancak pazartesi günü Dünya Futbol Şampiyonası öncesi İtalya kampında Alman millileri ziyaret eden Merkel, bu sefer fotoğrafa ne Mesut Özil’i ne de İlkay Gündoğan’ı aldı.

Haberin Devamı

TARİH: 8 Ekim 2010.
YER: Berlin Olympia Stadı.
Almanya, Avrupa Şampiyonası Eleme maçlarında Türkiye’yle karşılaşıyor. Günlerdir Alman kamuoyunda Mesut Özil, Türkiye’ye karşı oynayacak mı, sorusu tartışılıyor.
Mesut Özil’in Türkiye’ye karşı forma giymek istemediği haberleri dolaşıyor.
8 Ekim 2010 akşamı Mesut Özil ilk 11’de sahaya çıktı. Mesut Özil’in ayağına top gelince Türk taraftarlar tribünlerde Mesut Özil’i ıslıkladı. Mesut Özil buna rağmen maçın kaderini belirleyen ikinci golü attı. Almanya Türkiye karşısında sahadan 3-0 galip ayrıldı.
Maçı tribünlerden izleyen ve Almanya gol atınca yumruğunu havada sıkarak, ayağa fırlayan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, yanına dönemin Cumhurbaşkanı Christian Wulff’u da alarak, maç biter bitmez hemen soyunma odasına koştu ve Mesut Özil’i tebrik etti. Maçta Türk taraftarların Alman milli takımında oynayan Mesut Özil’i maçta ıslıklaması Almanya’da yoğun tepki çekti. Merkel, soyunma odasına giderek hem milli takımın yanında olduğunu gösterdi hem de Mesut Özil’e sahip çıktı. Yanında Başbakanlığın resmi fotoğrafçısını da götüren Merkel, soyunma odasında tüm milli takım oyuncularıyla fotoğraf çektirdi. Ama bu fotoğraflar arasından sadece ziyaretten habersiz, duştan çıkmış, elinde havlu, yarı çıplak Mesut Özil’i tebrik ederken, çekilen fotoğrafı servise koydurdu. Merkel’in Mesut Özil’le fotoğrafı o zaman tüm dünya basınında yer aldı. Bu fotoğraf Almanya’da mülteci ve uyum tartışmalarına karşı büyük bir sembolik mesaj taşıyordu.

Haberin Devamı

Mesut’u, İlkay’ı istemedi mi

MERKEL ELEŞTİRİLMİŞTİ
Almanya’da ilk kez bir başbakan, üstelik de bir kadın başbakan futbolcuları soyunma odasında ziyaret ediyordu. Bu ziyaret Başbakanlıkla Alman Futbol Federasyonu arasında diplomatik kavgaya yol açtı. Dönemin Alman Futbol Federasyonu Başkanı Theo Zwanziger, ziyareti futbolun siyasete malzeme yapıldığı endişesiyle eleştirdi. Zwanziger, “Ben siyasetin futbolun ihtiyacı olduğu zaman ilgilenmesini arzu ederim” dedi.
Mesut Özil, Merkel’le karşılaşmasını daha sonra yazdığı ‘Futbolun Büyüsü’ adlı biyografisinde anlattı:
“Üstüm çıplak, elimde havluyla duşa giderken, birden soyunma odasının ortasında Başbakan Angela Merkel’i gördüm. Hemen geri dönmek istedim. Çünkü çok utandım. ‘Ülkenin en güçlü kadınının karşısına yarı çıplak çıkamam’ diye düşündüm. Tam o anda, ‘Hallo Mesut’ diye bana elini uzattı. ‘Galibiyetiniz için sizi tebrik ediyorum, Mesut’ dedi. Ardından ‘Tabi attığınız gol için de ayrıca tebrik ediyorum. Topu her ayağınıza aldığınızda ıslıklandınız. Ama sizi olumsuz etkilemedi’ diye devam etti. Çok sakin, samimi ve gözlerimin içine bakarak konuşuyordu.”

Haberin Devamı

 ARADAN 8 YIL GEÇTİ
Yıl 2018. Mesut Özil ve İlkay Gündoğan’ın Londra’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte fotoğrafları Almanya’da büyük gürültü kopardı. İki Türk kökenli futbolcunun Alman milli takımında işi yok, tartışmaları had safhaya ulaştı. Ancak buna rağmen Alman Teknik Direktör Jogi Löw iki futbolcuyu da kadroya aldı. 2010’da Türkiye’ye karşı oynayan, Türk taraftarlar tarafından ıslıklanan Mesut Özil, cumartesi günü Avusturya’ya karşı test maçında Almanya’nın tek golünü attı. Buna rağmen hem Mesut Özil hem İlkay Gündoğan, Alman taraftarlarca ıslıklandı.
Pazartesi günü ise Şansölye Merkel, Dünya Futbol Şampiyonası öncesi Alman milli takımını İtalya’da kampta ziyaret etti. Merkel, ziyarette altı milli futbolcuyla fotoğraf çektirdi ve bu fotoğrafa ne Mesut Özil’i ne de İlkay Gündoğan’ı aldı. Türkiye’ye gol atınca tebrik eden Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte fotoğraf çektirdiler diye iki futbolcuyu dışladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!