Güncelleme Tarihi:

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD Başkanı Donald Trump’ın petrol fiyatlarındaki artışın engellenmesi için Rusya’ya dönük yaptırımların gevşetilmesi kararına tepki gösterdi. Şansölye Merz, ABD’nin mevcut petrol arzının küresel erişimini artırmak için denizde mahsur kalmış Rus petrolünün satın alınmasına geçici olarak izin vermesini “yanlış bir sinyal” olarak değerlendirilirken, Ukrayna’da sürdürdüğü savaşa son vermesi için Rusya’ya yaptırımların artırılması gerektiğini söyledi.
"YANLIŞ SİNYAL"
Merz, yaptırımların gevşetilmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in elini güçlendireceği tehlikesine de dikkat çekti.
Şansölye Merz’in yanı sıra Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ile Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store de, Trump’ın tutumunu eleştirirken, Rusya’ya yaptırımların artırılarak sürdürülmesini istediler.
Rus gemilerinde 120-128 milyon varil petrolün bulunduğundan hareket edilirken, Trump’ın kararının Rusya’ya günde 150 milyon Dolar ek girdi sağlayacağı belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise petrol yaptırımlarının gevşetilmesininden Rusya’nın 10 milyar Dolar ek gelir elde edeceğini söyledi.