Merz: AfD’yle hiçbir ortak yönümüz yok

Güncelleme Tarihi:

Merz: AfD’yle hiçbir ortak yönümüz yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2025 13:26

CDU Genel Başkanı ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz, “Asıl rakibimiz AfD” görüşünü yinelerken, CDU’yu çökertmek isteyen bu partiyle hiçbir ortak yönlerinin olmadığının altını çizdi.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı ve CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Almanya’yı altüst etmek ve CDU’yu çökertmek istemekle suçlarken, “Asıl rakibimiz AfD’dir. Bu partiyle hiçbir ortak yönümüz yoktur” dedi.

Gelecek yıl Almanya’nın Baden-Württemberg, Berlin, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland-Pfalz ve  Saksonya-Anhalt eyaletlerinde yapılacak parlamento seçimlerinin yanı sıra bazı başka eyaletlerdeki yerel seçimler öncesi izlenecek strateji belirlemek üzere parti yönetiminin Berlin’de dün başlayan ve bugün de devam eden “değerlendirme toplantısı” ile ilgili olarak CDU’nun genel merkezi Konrad Adenauer Evi’nde Genel Sekreter Carsten Linnemann’la beraber bir basın toplantısı düzenleyen Friedrich Merz, hedefin Almanya’yı daha güçlü ve daha güvenli hale getirmek olduğu görüşünü vurguladı.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemdeki hedeflerini içeren “Almanya’yı daha güvenli ve daha dirençli hale getirmek” başlıklı programı karara bağladıklarını belirten Merz, Biz Almanya’yı her alanda daha ileri taşımak istiyoruz” dedi.

CDU/CSU ile SPD’den oluşan koalisyon hükümetinin iktidardaki ilk 6 ayında atıkları adımlar sayesinde Alman ekonomisinde son yıllarda yaşanan durgunluğun giderilmeye başladığı yönünde sinyallerin arttığını belirten Merz, “İyi ve doğru yoldayız” dedi. Son dönemlerde hibrit ve siber saldırıların arttığına, sabotaj ve casuslukların yoğunlaştığına işaret ederken, ülkenin güvenliğini artırmak ve halkın güvenini yeniden kazanmak için hükümetin önemli kararlar aldığını da hatırlattı.

“Biz Almanya’da yön veren politik güç olarak kalmak istiyoruz. Biz yapılacak seçimlerden en güçlü parti olarak çıkmak istiyoruz” diyen Şansölye Merz, 2029 yılında yapılacak Avrupa Parlamentosu ve Almanya’daki genel seçimlerden de en güçlü parti olarak çıkmayı hedeflediklerini de dile getirdi.


AfD asıl rakibimiz  Basın toplantısına CDU’nun sağ popülist AfD’yle ilişkileri damga vurdu. CDU’lu bazı politikacıların AfD ile aralarındaki “yangın duvarının delinmesi” önerisini nasıl değerlendirdiği yönünde artarda gelen soruları yanıtlayan Merz, “Bizim lügatımızda ‘yangın duvarı’ yok. Ama bizim parti olarak AfD’ye karşı olan tutumumuz baştan beri belli.

Haberin Devamı

CDU, 2018 yılında AfD ile kesinlikle işbirliği yapılmayacağı kararı aldı. İki güne bir bu konuyu gündeme taşımak yersiz ve anlamsız.  Ben yaklaşık 2 yıl önce bizim asıl rakibimizin Yeşiller olduğunu söylemiştim. Şimdi bizim asl rakibimiz AfD’dir. AfD, Hristiyan Demokratların politik anlayışıyla hiçbir şekilde bağdaşmayan politikaların peşindedir. AfD, CDU’yu çökertmek istemektedir.

AfD, Almanya’yı altüst ütmek istemektedir. Bu partiyle CD’nun hiçbir ortak yönü yoktur. Sözde Almanya için Alternatif olan bu partiyle işbirliği yapmak kesinlikle söz konusu değildir. Böyle bir şey bizim gündemimizde yoktur. Biz bu ülkeyi iyi yönetirsek ülkemiz de halkımız da bu sözde Alternatif’e ihtiyaç duymayacaktır” dedi.

Haberin Devamı


Kent görüntüsü ve MerzCDU Genel Başkanı Friedrich Merz’e geçen hafta Potsdam’da yaptığı konuşmasında, daha önceki dönemlerdeki hükümetlerin yanlış göç politikaları yüzünden Almanya’da “kentlerin görüntüsünün değiştiği” yönündeki sözleri nedeniyle dün akşam Berlin’de düzenlenen protesto gösterileriyle ilgili ne düşündüğü de soruldu.

Şansölye Merz, soruyu soran gazeteciye “Çocuklarınız olup olmadığını bilmiyorum, ama eğer kız çocuklarınız varsa, onlara bunun ne anlama geldiğini sorun. Sanırım oldukça açık ve net bir cevap alacaksınız. Benim geri alacak bir şeyim, özür dileyecek bir durumum yok.

Aksine, bir kez daha söylüyorum: Bu durumu değiştirmeliyiz ve Federal İçişleri Bakanı da bunu değiştirmek için çalışıyor. Ve biz bu politikayı sürdüreceğiz” yanıtını verdi. Başka bir basın mensubun da aynı yöndeki sorusunu şöyle yanıtladı: “Günlük yaşamda gözlem yapan herkes, geçen hafta yaptığım bu yorumda haklı olduğumu bilir. Bu arada, bunu ilk kez söylemiyorum ve bunu söyleyen tek kişi de ben değilim.

Haberin Devamı

Bunu söyleyen, böyle değerlendiren birçok kişi var. Bir kez daha çocuklarınıza, kızlarınıza, arkadaşlarınıza ve tanıdıklarınıza sorun. Herkes, en geç hava karardığında bunun bir sorun olduğunu doğruluyor ve bu yüzden bu sorunun çözümünü ele almalıyız. Buna karşı protesto etmek isteyenler de bunu yapsınlar. Ancak bu durumda, bir sorunu çözmekle mi, yoksa toplumumuzda bölünmeye yol açmakla mı ilgilenildiği sorusu ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!