Merkel’e ‘İstihbarat başkanını görevinden al’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Merkel’e ‘İstihbarat başkanını görevinden al’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2018 09:36

Chemnitz’de aşırı sağcıların sokakta yabancı avına çıktığını gösteren görüntüleri şüpheli bulduğunu söyleyen istihbarat başkanı Maassen’in görevinden alınması isteniyor. İstihbarat geri adım atarken, başkanı sözlerinde ısrarlı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Chemnitz kentinde bir Almanın mülteci gençlerle kavga sonucu hayatını kaybetmesi üzerine aşırı sağcıların kentte yabancı avına çıktığını gösteren görüntülere Başbakan Merkel’in tersine ‘şüpheli’ diyen istihbarat başkanı Hans Georg Maassen’in görevden alınması için baskılar artıyor. Rheinland Pfalz Eyalet Başbakanı SPD’li Malu Dreyer, “Maassen açıklamalarıyla siyasete, medyaya ve tanıklara güvene şüphe düşürmüştür. Güvensizlik yaratarak, devletimize güveni de sarstı. Bu nedenle böyle bir makamda onun halen doğru adam olduğuna inanmıyorum” dedi. 

Thüringen Eyalet Başbakanı Sol Partili Bodo Ramelow, “Maassen söylediklerini gerçekten belgeleyecek delili olduğunu hiç zaman kaybetmeden açıklığa kavuşturmalı. Belgesi olmadan bunları söylemesi kabul edilemez ve bu durumda görevine son verilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

UYGUNLUĞU ŞÜPHELİ
Başbakan Merkel’in hükümet ortağı SPD Genel Başkanı Andrea Nahles, Maassen’in görüntülerin şüpheli olduğunu kanıtlamasını istedi ve “Onun bizim anayasamızı ve demokrasimizi korumak için uygun biri olduğu şüpheli” dedi.
Yeşiller, istihbarat başkanının görevden alınmasını ve istihbaratın yeniden yapılanmasını istedi.
Merkel’in partisi CDU’nun Genel Sekreteri Annegret Kramp Karrenbauer, istihbarat başkanı için “Sözlerini belgeleyemezse, o zaman siyasi havayı germeye katkıda bulunmuştur” diye konuştu. CDU iç politika uzmanları da istihbarat başkanının bu sözleriyle komplo teorilerine fırsat verdiği görüşünü savundu.
Şimdiye kadar Maassen’e hükümetin küçük ortağı CSU Başkanı ve Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile aşırı sağcı AfD destek verdi.

MERKEL ÇEKİMSER
Merkel, “Sürek avı yok” diyerek kendisine ters düşen istihbarat başkanı Maassen’in görevden alınması konusunda sessiz ve çekimser. Maassen’i görevden alma yetkisi İçişleri Bakanı Seehofer’in yetkisinde. Maassen’in görüntüyü şüpheli gösteren demecini İçişleri Bakanlığı’yla önceden görüştüğü ama Merkel’le görüşmediği ortaya çıktı. Siyasi gözlemciler, Seehofer’in Merkel’in göç politikasını hedef alarak, “Sorunların anası göç” demesinin hemen ardından istihbarat başkanının Merkel’i yalanlayan sözlerinin tesadüf olmadığına işaret ediyor. Seehofer, Maassen’e güvenini vurguladı. Merkel’in Maassen’i görevden alması için Seehofer’le ipleri koparmayı göz alması gerekiyor.
Siyaset bilimcisi Gero Neugebauer, Merkel’in Cumhurbaşkanı’na giderek, içişleri Bakanını azletmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Merkel’e ‘İstihbarat başkanını görevinden al’ çağrısı

HEP KRİZLERLE GÜNDEME GELDİ
İstihbarat Başkanı Hans Georg Maassen (55), koyu muhafazakar biri olarak tanınıyor. Kariyerine Federal İçişleri Bakanlığı’nda yabancılar hukuku bölüm başkanı olarak başladı. Dönemin İçişleri Bakanı Otto Schily ABD’nin Guantanamo kampında tutulan Türk vatandaşı Murat Kurnaz’ın Almanya’ya geri dönüp dönemeyeceği ya da girişi engellenebilir mi konusunda Maassen’den rapor istedi. Maassen raporunda Murat Kurnaz’ın altı ayı aşkın bir süredir Almanya dışında olduğu, o nedenle Almanya’daki süresiz oturma hakkını kaybettiği görüşünü savundu. Maassen o zaman bu tavrıyla kamuoyunda yoğun eleştirilere hedef oldu. Mahkeme, Kurnaz’ın oturma izninin geçerli olduğu, Almanya’ya gelebileceği kararını verdi.
Maassen 2008’de İçişleri Bakanlığı’nda terörle mücadele bölümünün başına getirildi. Neonazi terör örgütü NSU’nun ortaya çıkmasıyla, istihbaratın yeteneksizliği ve rolü üzerine çıkan tartışma ve sorularla kamuoyundan gelen baskı sonucu dönemin istihbarat başkanı Heinz Fromm görevini bıraktı. Dönemin CSU’lu İçişleri Bakanı Friedrich, Hans Georg Maassen’i istihbarat başkanlığına önerdi. Maassen, 2012’de istihbarat başkanı olarak görevi devralırken, hedefini kamuoyunun istihbarat teşkilatına sarsılan güvenini yeniden inşa etmek olarak özetledi. Ancak NSU Araştırma Komisyonu’nda verdiği ifadelerde istihbaratın hatalı davrandığı iddialarını tamamıyla reddetti.

Haberin Devamı

Maassen’in aşırı sağcı AfD’nin gözlemlenmesi gerektiği tartışmaları sırasında partinin o zamanki başkanı Frauke Petry’yi çağırıp bunun önüne geçmeleri için bazı tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Eyalet istihbarat teşkilatları da AfD’nin gözlemlenmesi konusunda federal istihbarat teşkilatının engellemesinden şikayetçi.
Maassen’in ayrıca Berlin’de Noel Pazarına terör saldırısı düzenleyen Anis Amri’nin peşine muhbir takmadıkları açıklamasının da doğru olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine Maassen’in, içişleri komisyonunda 26 Eylül’de ifade vermesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!