Mahkeme açıkladı: Türkler için geçerli değil

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme açıkladı: Türkler için geçerli değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 00:00

Berlin Yüksek İdari Mahkemesi'nden nihai karar: Almanca bilme şartı Türklere geçerli olamaz.

Haberin Devamı

ALMANYA bir hukuk devleti mi? Hiç şüphesiz.

Ama o zaman mahkemelerin kararını niçin uygulamıyor ve kaçamak yollara başvuruyor?

Almanya 2007 yılında yabancılar yasasında bir değişiklik yaparak, Avrupa Birliği ülkeleri dışından aile birleşimi yoluyla Almanya'ya gelmek isteyen yabancı eşlere Almanca bilme şartını getirdi.

Mahkeme açıkladı: Türkler için geçerli değil

Bu yasa, Türkiye'de aşkların önüne tam bir set çekti. Taze aşık eşler, Türkiye'de Almanca dil sınavına takıldı. Biraraya gelme özlemi hep başka bir bahara ertelendi. Kimi bunalıma girdi. Ama hakkını da aramayı ihmal etmedi ve bu yasanın Avrupa hukukuna ters düştüğü gerekçesiyle mahkemelere başvurdu. Buna karar vermekte zorlanan Berlin Yüksek İdari Mahkemesi, kararı Avrupa Adalet Divanı'na havale etti.

Türklere Almanca bilme şartı geçerli mi? Buna ben karar veremiyorum, sen karar ver dedi.

ÖZLENEN KARAR

Avrupa Adalet Divanı 10 Temmuz 2014 tarihinde özlenen kararı açıkladı: Türkiye ile AB arasındaki ortaklık sözleşmesine göre Türklerin mevcut yasal durumları kötüleştirilemez. Almanca dil şartı mevcut durumu kötüleştiriyor. Bu nedenle Avrupa yasalarına aykırı. Almanca bilmiyor diye aile birleşimiyle Almanya'ya gelmek isteyen bir Türke, vize reddedilemez dedi.

Almanya, Avrupa Adalet Divanı'nın kararını önce inceleyeceğim diye zamanı uzattı. Sonra Alman Dışişleri Bakanlığı, bu kararın Almanca dil bilme şartını tamamen reddetmediği yorumunu yaptı. Ama kararı kabul etmiyorum da diyemedi ve Türkiye'de dil testini başaramayan eşler, bir yıl boyunca Almanca öğrendiklerini kanıtlarsa, vize alabilecek dedi. Aşka bir yıl bekleme sınırı koydu.

YİNE HAKSIZ ÇIKTI

Alman Dışişleri Bakanlığı'nın bu kararına karşı yine itirazlar geldi. Dil şartının tamamen kaldırılması istendi.

Hürriyet Gazetesi, en son Münih İdari Mahkemesi'nin dil şartı Türklere uygulanamaz kararını hafta sonu yazdı. Hemen ardından buna çok daha önemli bir yeni karar daha eklendi. Almanya'ya eşinin yanına gelmek isteyen bir Türk kadınının davasını inceleyen Berlin İdari Mahkemesi, olaya tam açıklık getirdi.

Berlin Yüksek İdari Mahkemesi, Türklere Almanca şartı kayıtsız şartsız kalkmak zorunda dedi.

Berlin Yüksek İdari Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı'nın kararı gayet açık. Almanca bilmiyor diye Türklere vize reddedilemez kararını verdi. Berlin Yüksek İdari Mahkemesi'nin karar numarası şöyle: AZ: OVG 7 B 22.14.
Davayı açan Türk kadınının avukatı Klaus Spiekermann, "Bu, çok büyük bir karar. Sadece bende dil şartı nedeniyle vize alamayan 40 Türk eş vakası var“ dedi.

Bakalım Alman Dışişleri Bakanlığı bu kararı nasıl yorumlayacak. Almanya'nın karara bir ay içinde itiraz hakkı var. Ancak dil şartını Almanya'nın daha fazla uzatması olası görünmüyor.

Haberin Devamı

Mahkeme açıkladı: Türkler için geçerli değil

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!