‘Kıtlık 5 yıl sürebilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Kıtlık 5 yıl sürebilir’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2022 11:50

2020 yılında başlayan koronavirüs salgını ve ardından Rusya-Ukrayna savaşının ekonomiye etkileri giderek büyüyor. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip olan Almanya’da Federal Maliye Bakanı Christian Lindner uyarıda bulunarak, ekonomin çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ALMANYA İkinci Televizyon Kanalı ZDF’de yayınlanan Heute Journal’e konuk olan Maliye Bakanı Christian Lindner, “Endişem, birkaç hafta ve ay içinde çok endişe verici bir durumla karşılaşabiliriz. Bunun ciddiye alınması gerekiyor. Yaklaşık 3-4, belki de 5 yıl sürebilecek bir kıtlık. Ve buna bir cevap bulmamız gerekiyor. Yükselen enerji fiyatları, tedarik zinciri sorunları ve ayrıca enflasyon nedeniyle çok ciddi bir ekonomik kriz riski var” şeklinde konuştu. Artan ekonomik kriz tehdidiyle birlikte Almanya’da koalisyon ortakları arasındaki görüş ayrılıkları da ortaya çıkmaya başladı. Özellikle devletin borçlanması ve nükleer enerji konusunda farklı sesler çıkıyor. Maliye Bakanlığı’nı elinde bulunduran koalisyonun küçük ortağı FDP, enerji sorununa karşı çalışan son nükleer santralların süresinin uzatılmasını gündeme getirdi. FDP ayrıca, koronavirüs salgını tedbirleri ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu yıl dahil olmak üzere son üç yıldır uygulanmayan devletin borçlanma freninin gelecek yıl yeniden uygulanmasını istiyor. Ancak SPD ve Yeşiller, vatandaşları artan enflasyona karşı rahatlamak amacıyla daha fazla ekonomik destek öneriyor. Aynı şekilde iki parti de nükleer enerjiye karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

SCHOLZ DA KARŞI
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın sağladığı gaz tedariğinin azalmasına karşı yıl sonuna kadar hizmet verecek olan son üç atom santrallarının süresinin uzatılmasını bir opsiyon olarak görmediğini söyledi. Scholz, gazın tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiğini kaydederken, FDP’li Maliye Bakanı Lindner, Almanya’da kalan üç nükleer santralın daha uzun işletme süreleri hakkında ‘açık tartışma’ çağrısında bulundu. Lindner, koalisyonda bu konularda anlaşamadıklarını da söyledi. Rusya’dan temin edilen gazın azalmasına karşı kömür santrallarının devreye sokulabileceğinin gündeme gelmesini de değerlendiren Linder, “Her hâlükârda, iklime zarar veren kömürü uzattığımızdan memnun değilim ancak nükleer enerjinin olanaklarını bile düşünmüyoruz” dedi. Lindner, Alman Sanayiciler Birliği’nin (BDI) geleneksel ekonomi zirvesinde yaptığı konuşmada da devletin gelecek yıl borçlanma frenine basması gerektiğini kaydetti. Lindner, “Şimdi başarmamız gereken şey borç frenine geri dönmek. Aksi takdirde bütçemizi kontrol altına alamayız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!