kazanırKöroğlu’nun dediği mi olacak amazon.com'mu?

Güncelleme Tarihi:

kazanırKöroğlu’nun dediği mi olacak amazon.commu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 09:46

Kitap dünyasında kılıçlar çekildi. Ya­yınevi ve yazarlar internet kitap satış devi Amazon’a karşı kazan kaldırdı. Üçü arasında acımasız bir fiyat savaşı yaşanıyor. Savaşın fitilini ateşleyen Amazon yayınevi. ABD’de başlayan kavga şimdi Avrupa’ya sıçradı

Haberin Devamı

OLAY şu: Amazon online kitap satışında dünya devi. Bu yılın nisan ayında Amazon sayfasına girip kitap siparişi verenlerin sayısı 22.51 milyon. Bu sayı yüzde 41.11 pazar payı demek. Amazon sadece kitap satışıyla yetinmiyor, aynı zamanda hem kitap yayınlıyor, hem de dijital kitap denilen e-kitap satışı yapıyor. Amazon E-kitap fiyatlarını düşürmek istiyor ve yayınevlerine baskı yapıyor. Kitap satışından yüzde 30 pay alan Amazon diyor ki, “Ben ya satıştan yüzde 40 ile 50 arasında pay isterim ya da 12.99 ile 14.99 Dolar olan e-kitap fiyatını 9.99 Dolar’a düşürelim...”

YAYINEVLERİ KARŞI

10 Euro’luk bir kitap satışından Amazon 3 Euro kazanıyor, yayınevleri 7 Euro. Yayınevleri 7 Euro’nun yüzde 25’ini yazara ödüyor. Amazon 3 Eurol’uk payını 4 veya 5 Euro’ya çıkarmak ya da kitap fiyatlarının düşürülmesini istiyor. Amazon’un payını artırması ya da fiyatı kırması yayınevi ve yazarların daha az kazanç elde etmesi anlamına geliyor. Yayınevleri haklı olarak “Ben kitabın tanıtımı, halkla ilişkiler, lisans sözleşmeleri gibi hizmetler sunuyorum. Amazon böyle bir hizmet vermiyor” diyor.

KORKUNUN NEDENİ

Asıl korku şu: Eğer Amazon fiyatları dikte etmeye başlarsa, yazarlarla yayınevi arasındaki sözleşmeyi de belirler. Amazon cazip ücretle yazarları yayınevinin elinden alıp, yayınevlerini devreden çıkarır ve pazarı tamamen ele geçirir. Yani pazarın tek hakimi olur.

YAZARLAR TEPKİLİ

Kavga önce ABD’de, Amazon’la Amerika’nın en büyük dördüncü yayınevi Hachette arasında başladı. Hachette, Amazon’un fiyat düşürme talebine hayır dedi. Amazon’u kitaplarının satışı ve teslimatını yavaşlatmakla itham etti. Başta Stephan King, John Grisham, Douglas Preston gibi bestseller yazarlar olmak üzere 900 ABD’li yazar, Amazon patronu Jeff Bezos’a bir tepki mektubu yazdı.

KIRMIZI ÇİZGİ

Şimdi kavga Avrupa’da başladı. Aralarında Tatort (Olay Yeri) adlı dizinin sena­risti Fred Breinersdorfer olmak üzere 100 Alman yazar, Amazon patronu­na açık bir tepki mektubu gönderdi. Alman yazarlar da Amazon’u kitaplarının tesli­matını yavaşlatmakla suçluyor. Alman Kitapçılar Birliği, PEN yazarlar Merkezi, Amazon’a “Kırmızı çizgiyi aştı, bu bir şantaj” diyerek, ateş püskürüyor. Bu savaşın galibi kim olur, belli değil. Ama savaşın galibini halk şairi Köroğlu daha 16. yüz­yılda söylemiş: “Delikli demir çıktı mertlik bozuldu.”

Savaşın kazananı dijitalleşme olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!