Kardeş belediyeler Berlin’de bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Kardeş belediyeler Berlin’de bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 12:51

Almanya Dışişleri Bakanlığı girişimiyle ‘Türk-Alman Kentler Arası Diplomasi Forumu’ adıyla düzenlenen etkinlikte, kardeş belediyeler ve bu alanda görev alacak sivil toplum inisiyatifleri bir araya geldi. Berlin Eyaleti Başbakanı Franziska Giffey, Berlin Belediye Sarayı Rotes Rathaus da düzenlenen ve iki gün süren etkinliğe ev sahipliği yaptı. Başlangıçta çok geniş çaplı bir katılım olarak planlanan forumda, sivil toplum inisiyatiflerinin atölye çalışmalarıyla birlikte iki günlük konferans gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

ETKİNLİKTE, kardeş belediyelerin temsilcileri ve belediye başkanları da bir araya gelerek karşılıklı tecrübelerini paylaştı. Atölye çalışmalarında iklim eylem planı, göç ve mülteciler ile birlikte sosyal konular da ele alındı. Geçen yıl Berlin’in merkez ilçelerinden Charlottenburg-Wilmersdorf Belediyesi ile kardeş belediye anlaşması imzalayan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ile Berlin’in Köpenick ilçesiyle kardeş belediye olan Eskişehir merkez ilçesi Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da etkinliklere katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını Franziska Giffey yaptı. Giffey, kentlerin birbirlerinden öğrenecekleri birtakım uygulamalar olduğunu ifade ederken, diyaloğun geliştirilmesinin ticari, ekonomik ve kültürel olarak iş birliği yapan belediyelerin kazancına olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

‘ÇOK POZİTİF BAKIYORUZ’
Kardeş belediyecilik çalışmalarını değerlendiren Şişli Belediye Başkanı Keskin, ise şunları söyledi: “Belediyelerin farklı alanlardaki tecrübelerini birbirlerine aktarabilmeleri açısından kardeş belediye projeleri çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Salgın sürecinde iş birliği protokolü imzaladığımız Amsterdam ile ortak projeler gerçekleştirdik. Bazı durumlarda kardeş belediye olmaya da gerek kalmadan var olan projeler diğer belediyelere örnek olabiliyor. Örneğin İsveç’in büyük bir köyü, bizim sosyal projelerimizden biri olan mahalle mutfağı projemizi inceledi ve orada kurdular.”
Almanya’da ilk kardeş belediye anlaşmasını geçen yıl Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesiyle yaptıklarını ve ziyaret kapsamında yeni seçilen Yeşiller’li Belediye Başkanı Kirstin Bauch ile de bir araya geldiklerini belirten Keskin, “Türkiye ile Almanya arasında zaten her alanda köklü ilişkilerimiz var. Burada yaşayan insanlarımız var. Kendi açımızdan çok pozitif bakıyoruz. Almanya dijital konularda çok gerideymiş. Biz ise bu konuda altyapıyı tamamen yeniledik. İyi olduğumuz alanlarda bizim, onların güçlü olduğu alanlarda onların tecrübelerinden faydalanacağız. Dolayısıyla, ortak noktalarda buluşursak patinaj yapmadan her iki taraf da birbirinden yararlanabilir” dedi.

Kardeş belediyeler Berlin’de bir araya geldi
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Berlin Eyaleti Başbakanı Franziska Giffey, Özcan Mutlu

Haberin Devamı

GENÇ GİRİŞİMCİLERİ DAVET ETTİ
Muammer Keskin, kardeş belediyeler forumu kapsamında geldiği Berlin’de, 2021 yılında Almanya’nın en yaratıcı ilk 100 start-up’ı arasında seçilen ve 40 milyon dolara yakın uluslararası yatırımcı alan Elopage şirketini de ziyaret etti. Geliştirdikleri yazılımla serbest meslek sahipleri ile müşteriler arasındaki mali konularda altyapı hizmeti sunan Özkan Akkılıç ve Tolga Önal, projeleri hakkında bilgi verdi. Keskin, genç girişimcileri Şişli’ye davet ederek projelerini tanıtmalarını, yeni iş birliği ve yatırım imkânlarını değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Keskin, daha sonra Almanya Türk-Almam İşverenler Birliği (TDU) ve TÜSİAD’ın Berlin temsilciliğini de ziyaret etti. TDU’da düzenlenen etkinliğe Charlottenburg-Wilmersdorf Belediyesi’nden farklı siyasi partilerden belediye encümenleri de katıldı.

Kardeş belediyeler Berlin’de bir araya geldi
Muammer Keskin, 2021 yılında Almanya’nın en yaratıcı ilk 100 start-up’ı arasında seçilen ve 40 milyon dolara yakın uluslararası yatırımcı alan ‘Elopage’ şirketini ziyaret ederek Özkan Akkılıç (solda) ve Tolga Önal’ı Şişli’ye davet etti.

Haberin Devamı

‘KÂĞIT ÜZERİNDE KALDI’
İki gün süren Türk-Alman Şehirlerarası Diplomasi Forumu’nda yeni kurulan Türk-Alman Kardeş Belediyeler Birliği (DTSV) adlı dernek de tanıtıldı. DTSV’nin başkanlığını ise kurucu üyelerden olan Yeşiller eski milletvekili Özcan Mutlu üstleniyor. Mutlu, kardeş belediye çalışmalarının büyük bir potansiyel barındırdığını belirtirken, Türkiye ile Almanya’nın bu anlamda çok daha avantajlı olduğunu kaydetti. Mutlu, “Almanya’da 3.5 milyona yakın Türk yaşıyor. Almanya’da hemen hemen her şehirde bu ülkenin bir parçası haline gelen Türk toplumu, iki ülke arasında köprü fonksiyonu özelliği taşıyor. Ancak son dönemlerde kardeş belediye anlaşmaları genelde kâğıt üzerinde kaldı. Belediyelerin iklim, göç, dijitalleşme, belediyecilik alt yapı hizmetleri gibi birçok alanda birbirlerine örnek olabilecek çalışmaları var. Derneği kurma amacımız, belediyelerin birbirleriyle diyaloğu artırmalarını sağlamak ve yeni projelerle ticaret, ekonomi, kültür ve sanat alanlarında iş birliği imkânlarını artırmak” dedi. Berlin Eyaleti Başbakanı Franziska Giffey de yeni kurulan derneğin önemli bir boşluğu dolduracağını belirtirken, çalışmalarında başarılar diledi.

Kardeş belediyeler Berlin’de bir araya geldi

Muammer Keskin, Şişli’nin kardeş ilçesi olan ve göreve yeni seçilen Charlottenburg-Wilmersdorf Belediye Başkanı Kirstin Bauch ile bir araya geldi.
Kardeş belediyeler Berlin’de bir araya geldi

Kardeş belediyeler Berlin’de bir araya geldi

BAKMADAN GEÇME!