Kalça protezi ameliyatlarının sonu mu geldi

Güncelleme Tarihi:

Kalça protezi ameliyatlarının sonu mu geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2015 12:31

Belçika merkezli biyoteknoloji şirketi Bone Therapeutics tarafından geliştirilen Preob isimli kök hücre tedavisinin kemik hücrelerinin ölümüne neden olan Avesküler Nekroz (AVN) hastalığı nedeniyle yapılan kalça protezi ameliyatlarının tarihe karşımasını sağlayabileceği iddia edildi.

Haberin Devamı

Tedavi kapsamında kemiklerinde dejenerasyon görülen ve protez ya da kemik nakline ihtiyaç duyan hastaların kemik iliğinden kök hücre örnekleri alınıyor. Laboratuvar ortamında kemik üretecek şekilde programlanan bu hücreler daha sonra problemli bölgeye enjekte ediliyor ve kemikler kendi kendilerini tedavi ediyor.

Preob tedavisi önümüzdeki günlerde İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından 5 hastanede denenmeye başlayacak ve işlemin kalça protezlerinden daha efektif olduğuna karar verilmesi durumunda tedavi ülke genelinde hastalara önerilecek.

Preob tedavisi bu süreç boyunca Avrupa genelindeki 37 merkezde de denenecek.

Genellikle 30-50 yaş arası kişilerde görülen AVN hastalığı tramva, uzun süreli kortizon kullanımı, Alkolizm, Orak Hücreli Anemi ya da Gut Hastalığı sonucunda Femur adı verilen üst bacak kemiğinin baş kısmına olan kan akışının sekteye uğraması sonucunda ortaya çıkıyor. Zamanla hastanın büyük acı çekmesine ve yürüme yetisini yitirmesine neden olabilen bu hastalık genellikle kalçaya yapılan kemik nakilleri ya da takılan protezlerle tedavi ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!