İzin öncesi önemli bir soru: Tatil parası hakkım var mı?

Güncelleme Tarihi:

İzin öncesi önemli bir soru: Tatil parası hakkım var mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2025 12:30

Tatile çıkmak ve üstüne işverenden ekstra ‘tatil parası’ almak çalışanların tatil dönemini daha keyifli hale getiriyor. Peki Almancası ‘Urlaubsgeld’ olan bu özel ödemeyi Almanya’da kimler alabiliyor?

Haberin Devamı

Bugünlerde maaş bordroları evlere ulaşırken, Almanya’daki çalışanlar arasında büyük bir fark ortaya çıkıyor. Çalışanların yarısından fazlası tatil parası almıyor. Bu ödemenin yapılıp yapılmayacağı ya da ne kadar olacağı ise çeşitli faktörlere bağlı olduğunu söyleyebiliriz. İzin günlerini tatil için kullanan çalışan, bu günlerde maaşını normal şekilde almaya devam eder. Ancak tatil parası bundan farklıdır. Alman iş hukuku uzmanı Kathrin Schulze Zumkley’e göre, tatil parası, işverenin düzenli maaşa ek olarak yaptığı gönüllü özel bir ödemedir ve çalışanın tatile çıkabilmesini desteklemek amacını taşır.

VERMEK ZORUNDA DEĞİL
Bu ödeme çoğu zaman haziran veya temmuz aylarında çalışanların hesabına yatırılır. Tatil ücretinin aksine, tatil parası her çalışanın hakkı değildir. Noel ikramiyesi, yıl dönümü ödemeleri veya diğer primlerde olduğu gibi, işveren bu ödemeyi yapıp yapmamaya kendisi karar verir. Bu yüzden tatil parasının miktarı da yasal olarak belirlenmiş değildir.

Haberin Devamı

İŞ SÖZLEŞMESİNE BAKMAKTA FAYDA VAR
Almanya’da bu konuda yasal bir hak bulunmasa da tatil parası ödemesi işveren açısından zorunlu hale gelebilir. Zira Zumkley’e göre, genellikle toplu iş sözleşmelerinde bu tür özel ödemelere dair hükümler yer alır. Aynı şekilde, bireysel iş sözleşmelerinde veya işyeri anlaşmalarında da bu haklar yazılı olabilir. Tatil parası yıllar boyunca düzenli ve koşulsuz olarak ödenmişse, bu durum da bir hak doğurabilir. Bu özel durum ‘işyeri teamülü’ (betriebliche Übung) olarak adlandırılır.

BİR ŞİRKETTEKİ TÜM ÇALIŞANLAR TATİL PARASI ALIR MI?
Almanya’da geçerli olan İş Hukuku’ndaki eşit muamele ilkesine göre işveren, herhangi bir makul gerekçe olmadan bazı çalışanları veya çalışan gruplarını tatil parası dışında bırakamaz ve onları dezavantajlı duruma düşüremez. Geçerli bir gerekçe örneğin, ebeveyn izni sırasında iş ilişkisinin askıda olması olabilir. Ancak sonuçta, tatil parası hakkı olup olmadığı her bir durumun özel şartlarına ve yapılan anlaşmalara bağlıdır. Bu vesileyle izne çıkacak okurlarımıza, “Güle güle gidin, güle güle gelin” temennisiyle iyi tatiller diliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!