İstihbarat, DİTİB'i takibi inceliyor

Güncelleme Tarihi:

İstihbarat, DİTİBi takibi inceliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2018 10:39

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV), 960 cami derneğiyle ülkedeki en büyük İslami kuruluş olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ni (DİTİB), takibe almayı incelediği iddia edildi.

Haberin Devamı

WDR, NDR televizyonlarıyla Süddeutsche gazetesinin ortak araştırmasına göre DİTİB’i gözlem altına almak BfV ve eyalet istihbarat teşkilatlarının gündeminde. Eyalet istihbarat teşkilatları, DİTİB’le ilgili ellerindeki bilgi ve belgeleri paylaşacak. Teşkilatların yöneticileri kasım ayındaki oturumda bu bilgiler ışığında bir karara varacak. Bazı eyalet teşkilatlarının DİTİB’in takibe alınması konusunda çekinceli olduğu belirtildi. 

Öte yandan İstihbaratın İslami hareketleri inceleme bölümünün elinde DİTİB’i gözlemlenmesine gerekçe sağlayacak önemli bilgilerin bulunduğu bir gizli dosya olduğu öne sürüldü.

İSLAM KONFERANSI ÜYESİ
DİTİB aynı zamanda Almanya’da devlet makamları ile Müslümanlar arasında en önemli iletişim platformu olan İslam Konferansı üyesi. DİTİB istihbarat takibine alınması halinde İslam Konferansı üyeliğinden çıkarılacak. Ayrıca Türkiye’den hükümet temsilcileri DİTİB’i ziyaret edemeyecek.
İstihbaratın DİTİB’i takibe almasına gerekçe olarak, Ankara’da hükümete yakın olması ve imamların muhalif Türkler hakkında rapor tutması gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!