Irkçılık kurbanı Mehmet Kaymakçı anılacak

Güncelleme Tarihi:

Irkçılık kurbanı Mehmet Kaymakçı anılacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 13:14

Hamburg’da 24 Temmuz 1985’te üç Neonazi tarafından katledilen Mehmet Kaymakçı (29) ölümünün 37’nci yılında anılacak. Bundesliga 2 takımı HSV de aynı saatlerde sahasında oynayacağı Rostock maçında ‘Mehmet Kaymakçı’nın anısına’ yazılı pankart açacak.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Hamburg kentinde 24 Temmuz 1985’te üç Neonazi tarafından katledilen Ankara Haymanalı Mehmet Kaymakçı (29) için bugün bir anma töreni düzenlenecek. Tören, 29 yaşında öldürülen Mehmet Kaymakçı için geçen yıl Langenhorn semtindeki Kiwittsmoor Park’a dikilen anıt heykelin önünde saat 15.00’te gerçekleştirilecek. Ramazan Avcı İnisiyatifi, Hamburg-Nord İlçe Belediyesi, 21 Aralık 1985’te Neoziler tarafından öldürülen Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı ve 23 Kasım 1992’deki Mölln vahşetinde ailesinden üç kişiyi yitiren Faruk Arslan tarafından ortak düzenlenen anmanın, ırkçılığa karşı duran herkese açık olduğu belirtildi.

‘ONLARCA YIL UNUTULDU’
Bezirksamt-Nord Belediye Başkanı Michael Werner-Boelz, anma töreniyle ilgili yayımladığı basın bildirisinde şunları söyledi: “Anayasamızın temel maddesindeki ‘İnsanlık onuru dokunulmazdır. Tüm devlet erki ona saygı göstermek ve onu korumakla yükümlüdür’ tanımlaması benim için yol göstericidir. Özellikle devlet kurumları ırkçı şiddet mağdurlarının yanında olmalıdır ve her türlü insan düşmanlığına karşı angajman ve mücadele göstermeliler. Bu, itfaiye, polis, ordu ve kamu idaresi için de geçerli. Bu mücadelede temel taş, ırkçı şiddet kurbanlarının anısını canlı tutmaktır. Mehmet Kaymakçı cinayeti onlarca yıldır unutuldu. Belediye Meclisi’nin girişimiyle ilçe belediyesinin Ramazan Avcı İnisiyatifi’yle birlikte son üç yıldır anma etkinliği düzenleyerek Neonazilerin yaptığı bu iğrenç olayı hafızalara getirmesi çok doğrudur.”

Irkçılık kurbanı Mehmet Kaymakçı anılacak

Geçen yıl anıt heykelin açılma töreninde Hamburg-Nord İlçe Belediye Başkanı Michael-Werner Boelz (solda) ve Mehmet Kaymakçı’nın yeğeni Yener Kaymakçı.

Haberin Devamı

HSV MAÇTA PANKART AÇACAK
Bundesliga 2 ekiplerinde HSV de Mehmet Kaymakçı’yı anacak. HSV, anma etkinliği ile aynı saatlerde sahasında oynanacak Rostock maçında üzerinde Türkçe ve Almanca ‘Mehmet Kaymakçı’nın anısına’ yazılı dev bir pankart açacak ve stadyumda anons yapılacak. Kaymakçı’yı katleden Neonazilerden biri, o dönemde HSV taraftar grupları içinde yoğun olan ırkçı holiganlardandı. HSV, geçmişiyle yüzleşerek mart ayında müzesinde Mehmet Kaymakçı cinayetine yer verilen bir sergi açmıştı. Ramazan Avcı İnisiyatifi kurucusu ve sözcüsü avukat Ünal Zeran, ırkçılığa karşı güçlü bir tavır için herkesi anma etkinliğine katılmaya çağırdı.

Haberin Devamı

24 TEMMUZ 1985’TE NE OLDU?
İnşaat işçisi Mehmet Kaymakçı, 24 Temmuz 1985’te iş dönüşü uğradığı ‘Bei Ronnie’ adlı lokalde üç Neonazi tarafından tacize ve ağır hakaretlere uğradı. Bunun üzerine lokali terk ederek evin yolunu tuttu. Kendisini takip eden üç Neonazi Hohe Liedt Caddesi’nde Mehmet Kaymakçı’yı bayılana kadar dövüp, yol kenarındaki Kiwittsmoor Parkı’nda çalılıklarının arasına sürükledi. Mahkeme tutanaklarına göre Neonaziler burada buldukları, 94 kg ağırlığındaki bir beton bloğu kaldırıp, Kaymakçı’nın kafasına bıraktılar. Katillerin mahkemede, “Türk’ün işini bitirmek istedik” şeklinde ifadelerine rağmen, ırkçı motifin gözardı edildiği davada, gençlik ceza yasaları kapsamında Frank-Uwe P. (20), Mario B. (19) 7 yıl ve Bernd M. (20) 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kaymakçı’nın öldürüldüğü Kiwittsmoor Parkı’na geçen yıl, Vietnamlı sanatçı Văn Ngân Hoàng tarafından yapılan anıt heykel dikilmişti.

BAKMADAN GEÇME!