İran savaşı havayollarını vurdu

Güncelleme Tarihi:

İran savaşı havayollarını vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2026 09:36

İran’daki savaş nedeniyle koresen fiyatları iki katına çıkarken, havayolu şirketleri rotalarını değiştirmek, seferleri azaltmak ve bilet fiyatlarını artırmak zorunda kalıyor. Uzmanlar, özellikle Asya uçuşlarında fiyatların 5 kata kadar yükseldiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Ortadoğu’da artan gerilim ve İran’daki savaş, havacılık sektörünü derinden etkiliyor. Uçak yakıtı kerosenin varil fiyatı, şubat ayı sonundan bu yana ortalama iki katına çıktı. Havayolu şirketlerinin çatısı IATA’nın verilerine göre, yakıt fiyatlarındaki bu ani sıçrama bilet ücretlerine doğrudan yansıyor.

Almanya merkezli Lufthansa’nın CEO’su Carsten Spohr, yakıt fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olarak bilet fiyatlarına yansıyacağını açıkladı. Lufthansa gibi bazı şirketler, “fuel hedging” (yakıt fiyat riskinden korunma) yöntemiyle önceden sabit fiyattan kerosen alımı yaparak kısa vadede avantaj sağlasa da, sektör uzmanları bu etkinin geçici olduğunu vurguluyor.

Savaş nedeniyle Basra Körfezi üzerindeki hava koridorlarının kullanılamaması, özellikle Asya uçuşlarında rotaların uzamasına ve maliyetlerin patlamasına yol açtı. Harz Yüksekokulu Turizm Profesörü Harald Zeiss, “Bangkok, Mumbai ve Singapur bağlantıları iki ila beş kat daha pahalı hale geldi. Basra Körfezi üzerinden geçen kısa yol artık kullanılamıyor ve rotaların uzatılması ciddi ek maliyetler doğuruyor” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin büyük havayollarından United Airlines, bu yıl için planladığı kapasitenin yüzde 5’inden vazgeçtiğini duyurdu. Vietnam Airlines gibi Asyalı taşıyıcılar da bölgedeki kerosen kıtlığı nedeniyle seferlerini kısmak zorunda kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!