İngiltere’de Müslüman kadın polislere özel başörtü

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’de Müslüman kadın polislere özel başörtü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2025 14:34

İngiltere’de Müslüman kadın polislerin saldırıdan korunması için özel başörtüsü geliştirildi.

Haberin Devamı

İngiltere’de Müslüman kadın polisler için fiziksel saldırılardan korumak üzere geliştirilen başörtüsü kullanıma sokuluyor.

Leicestershire bölgesinde kullanılacak “mavi ışık” olarak adlandırılan başörtüsü, ön saflarda görev yapan kadın polisleri koruma amacı taşıyor.

Yeni başörtüsü artık üniformanın bir parçası olarak teşkilattaki talep eden tüm personele dağıtılıyor. İki parçalı kumaştan oluşan başörtüsünün dış katmanı, bir arbede sırasında çekilmesi hâlinde kolayca ayrılacak şekilde tasarlanmış, mıknatıslı ve hızlı açılan bir klipsle sabitleniyor.

Tasarım ve geliştirme süreci Leicestershire Polisi ile De Montfort Üniversitesi’ni (DMU) bir araya getirdi.Metropolitan Polis Müslüman Polisler Derneği’nin kadın lideri Fiona Shaik Umar, “Polislik gibi bir meslekte, kendimizi oldukça tehlikeli olabilecek durumların içinde bulmamız kaçınılmaz. Boğulma gibi risklere ya da insanların başörtüsünü bize karşı bir silah olarak kullanmasına açık durumdayız” dedi.

"BAŞÖRTÜLÜ TEK BİR MÜSLÜMAN KADIN POLİS YOKTU"

Umar, normal bir başörtüsünün dikkat dağıtmak amacıyla gözlerin üzerine çekilebildiğini de söyledi. Umar, “Ne yazık ki başörtüsünün boğma aracı olarak kullanıldığı ya da baştan çekilip çıkarıldığı bazı oldukça üzücü hikâyeler öğrendik. Ben de bunu bizzat yaşadım; insanlar örtüyü çekmenin sizi dikkatinizi dağıtmanın kolay bir yolu olduğunu biliyor” dedi.

Projenin lideri, Leicestershire Polisi dedektif çavuşu Yassin Desai, mavi ışık başörtüsü fikrinin ilk kez 20 yıl önce aklına geldiğini söyledi: "O zamanlar teşkilatta başörtülü tek bir Müslüman kadın bile yoktu. ‘Belki bunun bir nedeni vardır’ diye düşündüm."

Leicestershire Polisi içindeki Müslüman polislerin sayısına dair veri bulunmuyor; ancak Asya kökenli Britanyalılar ve Siyah Britanyalılar teşkilatta yeterince temsil edilmiyor. Devletin istatistik ofisinin verilerine göre yerel nüfusun sırasıyla yüzde 15.3’ünü ve yüzde 2.4’ünü oluşturmalarına rağmen, polis memurlarının yalnızca yüzde 4.9’u ve yüzde 0.6’sı bu gruplardan geliyor.

BAKMADAN GEÇME!