İki eyalette de üç partili koalisyon geliyor

Güncelleme Tarihi:

İki eyalette de üç partili koalisyon geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2019 10:03

Almanya’nın iki doğu eyaleti Saksonya ve Brandenburg’da pazar günü yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre iktidar partileri büyük hüsran yaşadı. Saksonya’da CDU ve SPD, Brandenburg’da ise SPD ve Sol Parti ağır darbe aldı. Aşırı sağcı AfD ise 2014 seçimlerine göre oylarını Saksonya’da üç, Brandenburg’da iki kat artırdı.

Haberin Devamı

SAKSONYA’da CDU yüzde 32.1 oyla sandıktan birinci parti çıkarken, AfD yüzde 27.5’le ikinci büyük parti konumuna yükseldi. AfD’nin 2014 seçimlerindeki oy oranı yüzde 9.7’ydi. Yüzde 8.6 oranında düşüş yaşayan Sol Parti’nin aldığı oy ise yüzde 10.8. Oylarını yüzde 2.9 artıran Yeşiller sandıktan yüzde 8.6 ile çıkarken, SPD’nin oy oranı yüzde 7.7’ye geriledi. FDP yüzde 5 barajının altında kaldı. 119 sandalyeli Saksonya Eyalet Meclisinde milletvekili dağılımı ise şöyle; CDU 45, AfD 38, Sol Parti 14, Yeşiller 12, SPD 10. Saksonya’da hükümeti CDU’lu Başbakan Michael Kretschmer kuracak.

KENYA KOALİSYONU
Hükümet kurmak için gerekli milletvekili sayısı 60 olan Saksonya’da hiçbir parti tek başına hükümet kuracak sayıya ulaşamadı. AfD oy patlaması yapıp ikinci büyük güç olunca, Saksonya’da iki partili koalisyon hükümeti de imkânsız hale geldi. Hiçbir şekilde AfD ile işbirliği yapmayacağını açıklayan Kretschmer’in üç partili koalisyon hükümeti kurması artık zorunlu. Sol Parti ile de işbirliği yapmayacağı bilinen CDU’nın elinde tek bir olasılık kalıyor. O da CDU-Yeşiller-SPD ortaklığı. Renklerinden dolayı kamuoyunda ‘Kenya Koalisyonu’ olarak adlandırılan koalisyon için ön görüşmelere başlayacak. Üç partinin meclisteki toplam milletvesili sayısı 67.

Haberin Devamı

45 MİLLETVEKİLİ GEREKİYOR
Brandenburg’da ciddi oranda oy kaybeden SPD, pazar günkü seçimlerde yüzde 26.2 oyla birinci parti çıktı. AfD yüzde 23.5, CDU yüzde 15.6, Yeşiller yüzde 10.8, Sol Parti yüzde 10.7 ve Serbest Seçmenler yüzde 5 oranında oy alarak meclise girmeyi başaran partiler oldu. FDP, Brandenburg’da da yine barajın altında kaldı. 88 sandalyeli Eyalet Meclisinde partilerin milletvekili sayısı ise şöyle; SPD 25, AfD 23, CDU 15, Yeşiller 1, Sol Parti 10, Serbest Seçmenler 5. Hükümet kurmak için gerekli milletvekili sayısı ise 45.

ÜÇ ALTERNATİF VAR
Brandenburg’da hükümeti kurma görevi ise SPD’li Dietmar Woidke’de. Ancak Woidke de iki ortak bulmak zorunda ve tıpkı Saksonya’da olduğu gibi bu eyalette de ‘Kenya Koalisyonu’ kurulabilir. Olası SPD-CDU-Yeşiller ortaklığında hükümetin arkasında 50 milletvekili olacak. Ayrıca Berlin ve Bremen eyalet hükümet modelinin benzeri de kurulabilecek. Meclis aritmetiğine göre SPD-Sol Parti-Yeşiller koalisyonu da bir alternatif. Düşük olasılık da olsa bir alternatif de SPD-CDU-Serbest Seçmenler ortaklığı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!