Markus Söder'den korkutan benzetme: 'Her gün bir uçak düşüyor'

Güncelleme Tarihi:

Markus Söderden korkutan benzetme: Her gün bir uçak düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2020 10:23

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarının 20 Aralık’a kadar devam edeceğini ancak gerektiğinde bunun ocak ayı başına kadar uzatılabileceğini söyledi. Bavyera Başbakanı Markus Söder ise alınan önlemlerin ne kadar gerekli olduğunu bu sözlerle anlattı: "Her gün bir uçak düşüyor. Her gün ortalama 200 ölü.”

Haberin Devamı

ALMANYA’da koronavirüs vakaları ve ölü sayıları yükselmeye devam ediyor. Vakaların yüzde 75’inin nereden bulaştığı tespit edilemiyor. Son 24 saatte tespit edilen yeni vaka 22 bin 268. Çarşamba gününe kıyasla 3 bin 600 daha fazla, geçen haftaya kıyasla ise 340 daha az. Bir günde ölenlerin sayısı 389. Şimdiye kadar koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bin 160. Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, koronavirüsten ölenlerin sayısını “Her gün bir uçak düşüyor. Her gün ortalama 200 ölü, Noel’e kadar 6 bin ölü demek. 6 bin insan Noel’i göremeyecek” diyerek, önlemlerin önemine dikkati çekti.

MERKEL: ‘EVDE KALIN’
Başbakan Angela Merkel, eyalet başbakanlarıyla video konferans yöntemiyle yaptığı 7 saatten fazla süren toplantının ardından yeni Kovid-19 tedbirlerini açıkladı. Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada mevcut durumun kısıtlamaların kaldırılmasına izin vermediğini vurgulayan Merkel, şunları söyledi: “Uzun sürdü ama iyi sonuç aldık. Kısıtlamaların 20 Aralık’a kadar uzatılması kararı alındı. Salgınla mücadelede şimdi tekrar bir çabaya ihtiyacımız var. Sabır, dayanışma ve disiplin sınaması yaşıyoruz, zor bir zaman olacak. Kısıtlamaların ocak ayı başına kadar uygulanması gerekeceğini varsayıyoruz.” Merkel ayrıca vatandaşlara hijyen ve fiziksel mesafe koyma kurallarına sıkı sıkıya uyma, diğer insanlarla gereksiz temastan kaçınma ve mümkün olduğunca evde kalma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Markus Söderden korkutan benzetme: Her gün bir uçak düşüyor

İŞTE O KISITLAMALAR
* Tiyatro, opera ve konser salonları kapalı kalacak.
* Spor salonları, sinema, eğlence alanları, yüzme havuzları hizmet vermeyecek.
* Restoran, bar ve birahaneler kapalı kalacak ancak restoranlar dışarıya paket servisi yapılabilecek. (Korona krizinden etkilenen iş yerlerine devlet yardımları sürecek. Ama Noel tatili öncesi bu iş yerlerinin kapalı kalması kararı yeniden gözden geçirilecek.)
* Futbol maçları seyircisiz oynanmaya devam edecek.
* Vücut temizliği ve bakım salonları, kozmetik ve masaj salonları, dövmeciler tamamen kapatılacak, genelev benzeri mekanlar kapanacak.
* Mağazalar, 10 metrekareye 1 kişi alacak şekilde müşteri kabul edebilecek. 800 metrekareden büyük mağazalarda ise 20 metrekareye bir müşteri alınacak.
* Üniversiteler uzaktan eğitim verecek.
* Okullar ve kreşler açık kalacak ancak yüksek sayıda koronavirüs vakası olan bölgelerde yerel yetkililer ek önlemler alacak.
* Başbakan Merkel’in okulların 19 Aralık’tan önce Noel tatiline girmesi talebi, okulların kapanması anlamına geleceği gerekçesiyle eyaletler tarafından kabul görmedi. Okullar en erken 19 Aralık’ta tatile girecek. Bremen ve Thüringen okul tatilini kendileri belirleyecek.
* 1 Aralık’tan itibaren sosyal temas en fazla 5 kişiyle sınırlandırılacak. Bu sayıya 14 yaş altı çocuklar dahil değil.
* Noel tatili sırasında ve yılbaşı akşamında ailelerin diğer hanelerden 10 kişiye kadar kişiyle bir araya gelmelerine izin verilecek.
* Karantina süresi 1 Aralık’tan itibaren 14 günden 10 güne düşürülecek. Daha önce koronavirüse yakalananlar karantinaya girmeyecek.
* Maske zorunluluğu kalabalık şehir merkezleri ve meydanlarını da içine almak üzere genişletilecek. Trenlerde maske kontrolü sıkılaştırılacak, yolcu sayısı azaltılacak.
* Büyüklüğü 800 metrekareye kadar olan iş yerlerinde 10 metrekarede bir kişi, 800 metrekarenin üzerinde olan iş yerlerinde ise 20 metrekarede bir kişi olacak. Bu uygulamanın Noel alışverişi nedeniyle kapılarda uzun kuyruklara yol açması bekleniyor.
* Toplantıdan çıkan diğer bir sonuç ise halka çağrı: “Noel esnası ve gecesinde kalabalık ibadetlerden vazgeçin. Kayağa, sınır ötesi tatillere gitmeyin. Noel’de sosyal temas 10 kişiyle sınırlı, ama siz bu sayıyı daha düşük tutun.”
Korona krizinden çıkan bu kararlar ne kadar etkili olacağı aralık ayının ilk iki haftasında belli olacak. Etkisiz kalırsa, önlemler ocak ayına kadar uzayacak.

Haberin Devamı

Markus Söderden korkutan benzetme: Her gün bir uçak düşüyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!