HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 09:57

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Süresiz oturma izninde geçimi sağlama şartı
Yusuf Kalın – Almanya

ALMANYA’da süresiz oturma izni, yani yerleşim hakkına sahip olmak için aranan şartların başında, kendisinin ve ailenin geçimini sağlamak geliyor. Bu şart, Alman İkamet Kanunu’nun 9. maddesinin 2. fıkrasının 2. bendinde öngörülüyor.
Bunun yanı sıra, 60 ay, yani 5 yıl sigortalı süreye sahip olma, kamu düzeni ve barışını tehlikeye sokmama, yeterli düzeyde Almanca ve toplum bilgisine sahip olma ve yeterli büyüklükte bir konutta ikamet etme gibi şartlar da yer alıyor.
Siz karı-koca olarak şu an itibariyle işsiz olduğunuz için, yani geçiminizi kendi imkanlarınızla sağlayamadığınızdan, süresiz oturma izni talebiniz reddedilmiş. Bağlı olduğunuz yabancılar dairesinin ret cevabına karşı açtığınız davanın sonucunu beklemelisiniz.
Mahkeme, işsizliğe neden olan sebepleri inceleyip, bu şartın süresiz oturma izni verilmesi konusunda dikkate alınıp alınmayacağına karar verecektir. Eğer işsiz kalmanıza kendiniz sebebiyet vermediyseniz, süresiz oturma izni konusunda aranan diğer şartları taşıyıp taşımadığınız belirleyici olacaktır. Ancak Almanya’da yaşayan her yabancıya üç yıllık ikametten sonra süresiz oturma izni verildiği yolundaki iddialar ve bilgiler yanlıştır.

HÜRDANIŞ
Aylık bağlandığında dosyanız kapanır
Kenan Ülger - Troisdorf / Almanya

SİZE Emekli Sandığı’ndan cüzi de olsa bir aylık bağlandıysa, artık emeklilik dosyanız kapanmıştır. Başka bir sigorta koluna tabi bir işte çalışsanız da, size emekli aylığı bağlayan sigorta kurumu değişmez. Olsa olsa, sonradan yapacağınız çalışmalardan dolayı kesilen destek primleriyle, Emekli Sandığı’ndan bağlanmış olan kısmi aylığı tam aylığa yükseltebilirsiniz.

Was ist der Unterschied zwischen SSK und Bağ-Kur
Cengiz Polat – Almanya

OKURUMUZ sorusunu Almanca olarak yönelttiği için, diğer okurlarımın affına sığınarak kendisine aynı dilde yanıt vermek istiyorum.
Lieber Leser, wenn Ihre Eltern in der Vergangenheit keine sozialversicherungspflichtige Beschäftigung in der Türkei aufgenommen haben, so müssten sie ihre Rentenbeiträge beim Rentenversicherungsträger Bağ-Kur nachentrichten.
Die Unterschiede zwischen der SSK und Bağ-Kur sind wie folgt:
Die SSK ist ein Rentenversicherungsträger, bei dem Arbeiter und Angestellte versichert sind, während bei der Bağ-Kur Selbstständige, Hausfrauen und die in der Landwirtschaft tätigen Mitglied sind. Dann gibt es noch die Emekli Sandığı, die die Rentenversicherung der Beamten ist.
Obwohl alle drei Rentenversicherungsträger im Oktober 2008 mit dem Gesetz Nr. 5510, welches das türkische Renten und Versicherungssystem von Grund auf reformiert hat, unter einem Dach zusammengeführt wurden, existieren diese unter verschiedenen Namen weiter.
So heißt die SSK 4/a sigorta kolu, die Bağ-Kur 4/b sigorta kolu und die Emekli Sandığı “4/c sigorta kolu.”
Unterschiedliche Verfahren
Obwohl es im Rahmen der Gesetzesnovelle die Verrentungsverfahren zwischen den drei Rentenversicherungsträgern vereinheitlicht wurden, gelten unterschiedliche Regelungen immer noch weiter. So auch jene Regelungen, die bei der Feststellung der Rentenbedingungen maßgebend sind. Bei der SSK spielt nach wie vor der Beginn des erstmaligen versicherungspflichtigen Beschäftigungsverhälnisses bei der Festlegung der Rentenvoraussetzung wie z.B. Rentenalter und versicherungspflichtige Zeiten eine wesentliche Rolle. Die Bağ-Kur hingegen wendet da eher eine starre Regelung an, wonach generell bei Frauen eine Versicherungspflicht von 20 Jahren und bei Männer 25 Jahren für eine allgemeine Altersrente Voraussetzung ist. Es gibt aber auch Übergangsregelungen, wonach man z.B. schon nach 15 Jahren versicherungspflichtiger Beschäftigung eine Altersrente beziehen kann. Allerdings greift hier eine gestaffelte Rentenaltersregelung.
Ein weiterer Unterschied zwischen SSK und Bağ-Kur liegt in der Rentenhöhe. Während die SSK generell eine höhere Rente ausbezahlt, fällt die Bağ-Kur-Rente, bei gleich hoher Nachentrichtung von Rentenbeiträge eher bescheiden aus. Dem liegt das unterschiedliche und ebenso komplizierte Berechnungsverfahren beider Träger zugrunde.
Berechnung der Rentenhöhe
Deshalb macht es Sinn, sich eher bei der SSK verrenten zu lassen, womit wäre auch Ihre Frage, zum höchstmöglichen Rentenbezug beantwortet. Wichtig ist dabei auch, dass Ihre Eltern die nachzuentrichtenden Rentenbeiträge möglichst aus den versicherungspflichtigen Zeiten auswählen, die vor dem Jahr 2000 liegen. Denn so können Sie durch die unterschiedlichen Rentenberechnungszeiträume nochmal eine höhere Rentenauszahlung garantieren.
„Borçlanma“ ist nicht weiter als das Nachentrichten von Rentenbeiträgen in die türkische Rentenversicherung. Dabei zahlt man einen bestimmten Betrag für jeden im Ausland versicherungspflichtigen Tag (bei Hausfrauen ist es jeder im Ausland mit einem Aufenthaltstitel verbrachter Tag nach dem 18. Lebensjahr) in die türkische Rentenversicherung ein. Zu berücksichtigen ist, dass der oder die Versicherte, in dieser Zeit in Besitz der türkischen Staatsangehörigkeit ist. Dabei spielt es auch eine Rolle, ob und bei welchem Rentenversicherungsträger ein Versicherungsbeginn besteht.
Der nachzuentrichtende Rentenbeitrag beträgt pro Tag aktuell 13.58 TL und steigt halbjährlich an, da es angelehnt an den Mindestlohn in der Türkei berechnet wird, welcher bekannterweise alle sechs Monate mit Parlamentsbeschluss steigt.

Mavi Kart alma hakkım var mı
Solmaz Uzuner – Almanya

2000 yılında Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra size verilen Pembe Kartı istediğiniz zaman Mavi Kart ile değiştirebilirsiniz. Bunun için bağlı olduğunuz Başkonsolosluğa iki adet fotoğrafla başvurmanız gerekiyor.
Gelelim emeklilikle ilgili sorunuza. Meslek eğitimi dahil olmak üzere Almanya’da 13 yıl sigortalı işte çalıştığınızı belirtiyorsunuz. Ancak 18 yaşından sonraki sürelerinizi Türkiye’ye borçlanabileceğinizden, 1997 ile Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2000 yılı arasında en fazla borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz 3 yılı geçmez. Bu da 1080 gün yapar. Bu süre sizin ne eski adıyla SSK ne de Bağ-Kur’dan emekli olmanıza yeter. Türkiye’de 4/a sigorta koluna tabi bir işte çalışarak sigorta girişi yapsanız dahi, 56 yaş ve 5.825 gün şartlarına tabi olarak emeklilik hakkını kazanabilirsiniz. Ancak sizin şu an itibariyle en fazla borçlanabileceğiniz gün sayısı 1080 olduğundan, eksik süreniz 4.745 gün olacaktır. Bu süreyi tamamlamadığınız sürece tam aylık alamazsın. Bu süreyi tamamlamak için, ya bu süre kadar Türkiye’de sigortalı çalışmalısınız, ya da yeniden Türk vatandaşlığına geçip, 13 yılı aşkın bir süre çalışıp yurtdışı borçlanması yapmalısınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!