Hükümete ‘vergi indirimi’ tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Hükümete ‘vergi indirimi’ tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2022 11:20

Almanya’da hükümetin akaryakıttaki artışa karşı uyguladığı vergi indiriminin vatandaşa yansımaması siyasette tartışma yarattı.

Haberin Devamı

BENZİNDE yaklaşık 35 cent, dizel yakıtta ise yaklaşık 17 cent’lik vergi indirimi uygulanmaya başladıktan sonra fiyatlar yine yükselmeye başladı. Vergi indiriminden vatandaşların yerine büyük petrol şirketlerinin faydalanması ve kârlarını artıracak olması kamuoyunda büyük tepki çekti. Koalisyon ortakları farklı açıklamalarda bulunurken ana muhalefet partisi, Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’e yüklendi. CDU Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Jens Spahn, Habeck’in büyük akaryakıt şirketi yetkililerinden bir açıklama istemesini talep etti. Spahn, “Milyarlarca dolarlık akaryakıt indirimi uçup gidiyor ve koalisyon hükümeti izliyor. Çok uluslu petrol şirketlerinden rapor vermelerini istemek, Ekonomi Bakanı Habeck’in yapabileceği en az şey” dedi. FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr de Bild’e yaptığı açıklamada benzer bir çağrıda bulunarak, “Ekonomi Bakanı Habeck, Kartelleşmeyi Önleme Dairesi ile birlikte vergi indiriminin vatandaşa yansıtılması için baskı yapmalı” diye konuştu. Dürr, petrol şirketlerinin indirimi tüketiciye yansıtmamasının engellenmesi gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘GEÇİCİ YAPTIRIMLAR UYGULANABİLİR’
Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi Bakanı Bernd Althusmann da Bild’e yaptığı açıklamada, akaryakıt indiriminin başarısız olduğunu belirtti. SPD Eş Başkanı Saskia Eşken de petrol şirketlerinin akaryakıt indirimi konusundaki tutumuna tepki göstererek geçici farklı yaptırımlar önerdi. Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada gerekirse otoyollarda hız limiti ve bazı günler araç kullanmayı yasaklamayı gündeme getiren Esken, 70’li yıllardaki petrol krizi sonrası 1975 yılında Almanya’da çıkan enerji güvenliği yasasının, pazar günleri araç kullanmayı yasaklama imkânı sunduğunu hatırlattı. Esken bu tür uygulamaların geçici uygulanabileceğini kaydetti.

Hükümete ‘vergi indirimi’ tepkisi

BAKMADAN GEÇME!