Hamburg’da zafer SPD ve Yeşillerin! AfD kılpayı

Güncelleme Tarihi:

Hamburg’da zafer SPD ve Yeşillerin AfD kılpayı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2020 10:54

Hamburg’da dün yapılan eyalet seçimlerinin kazananı SPD ve Yeşiller oldu. SPD’yi seçimden yeniden birinci parti çıkarmayı başaran Hamburg Eyalet Başbakanı Peter Tschentscher “Hamburg’daki başarılı politikayı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Yeşiller’in adayı Katharina Fegebank ise partisini ikinci büyük parti konumuna taşıyarak büyük zafer yaşadı. Aşırı sağcı AfD de Hanau'daki ırkçı saldıraya rağmen kılpayı Meclis’e girmeyi başardı.

Haberin Devamı

HAMBURG eyalet seçimlerinde en büyük sevinci 15 yıldır Hamburg’u birlikte yöneten SPD ve Yeşiller yaşadı. SPD’nin yüzde 6.6 oy kaybetmesine rağmen yüzde 39 oy alarak sandıktan birinci parti çıkması Sosyal Demokratları umutlandırdı. SPD’li Hamburg eski Eyalet Başbakanı Olaf Scholz, seçim sonuçlarını “Bizim için cesaret sinyali” olarak değerlendirdi. Tam bir zafer yaşayan Yeşiller ise oylarını iki kat artırdı ve yüzde 24.2 oyla eyalette ikinci güçlü parti oldu. Yeşiller’in adayı Katharina Fegebank “Hamburg, Almanya’da Yeşiller’in en yüksek oy aldığı ikinci eyalet” dedi. SPD’nin, Yeşiller’le koalisyonu devam ettirmesi bekleniyor.

HANAU AfD’Yİ ETKİLEMEDİ
Eyalet seçimlerinin Hanau kentinde yaşanan ırkçı terör saldırısının gölgesinde yapılması aşırı sağcı AfD’nin oylarını nasıl etkileyeceği merak ediliyordu. Dün akşam ilk açıklanan sonuçlara göre AfD’nin yüzde 4.7 oyla barajı geçmedi. Ancak AfD, bir önceki seçimlere göre yüzde 0.8 oy kaybetmesine rağmen son anda yüzde 5.3 oy alarak kıl payı Hamburg Eyalet Meclisi’ne girmeyi başardı. Bu sonuca göre Hanau saldırısının AfD’nin oylarını çok etkilemediği görülüyor. AfD Eş Başkanı Jörg Meuthen, Hanau’daki saldırıyı “Ne sağ ne de sol terör. Bu bir delinin hezeyanlı eylemi” olarak niteliyor.

Haberin Devamı

CDU DÜŞÜŞE GEÇTİ
CDU ise Hamburg’da tarihi bir yenilgi yaşadı. Önceki seçime göre yüzde 4.7 oranında kayıp yaşayan CDU, bu seçimde yüzde 11 oranında oy alabildi. Bu kayıp Thüringen Eyaleti’nde sağla sol arasında bocalamasının bir sonucu olarak görülüyor. CDU’nun yenilgisi, partideki lider boşluğunun bir an önce doldurulması çabalarını hızlandırarak 25 Nisan’da olağanüstü genel kurula gitme kararı aldı. Hamburg seçimlerinin bir diğer kazananı ise Sol Parti oldu. Sol Parti oylarını 0.6 oranında artırdı ve yüzde 9.1 oranında oy aldı.

GENÇLER YEŞİLLER’İ SEÇTİ
SPD, yeni seçmenlerden daha çok oy alırken 30 yaş altı seçmenlerin büyük çoğunluğu ise Yeşiller’e oy verdi. 18-29 yaş arası seçmenlerde Yeşiller yüzde 33 ile birinci parti konumunda. SPD gençlerde yüzde 26 oyla ikinci sırada. Gençlerden en çok oy alan üçüncü parti ise yüzde 15 ile Sol Parti. CDU’ya genç seçmenden gelen oy oranı yüzde 7. Genç seçmenlere kalsa, AfD Meclis’e giremeyecekti. Oyları yüzde 5 baraj sınırında olan FDP’nin Meclis’e girip giremeyeceği ise henüz belli değil. 121 sandalyeli Hamburg Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şöyle: SPD: 51, Yeşiller: 31, CDU: 14, Sol Parti: 12, FDP: 6, AfD: 7

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!