Görüş ayrılıklarına rağmen ortak çözüm gerekir

Güncelleme Tarihi:

Görüş ayrılıklarına rağmen ortak çözüm gerekir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2020 17:05

Almanya Başbakanı Merkel, korona salgınının başlamasında bu yana ilk yurt dışı seyahatini Brüksel’e yaptı. Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Merkel, AB dönem başkanlığı hedeflerini anlattı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Angela Merkel, korona salgını başlamasından sonra ilk yurt dışı ziyaretini bilinçli olarak Avrupa Parlamentosu’na yaptığını vurguladı. “Önümüzde çok büyük görevler duruyor” diyen Merkel, bu görevleri yerine getirmek için üstün çaba harcamaları gerektiğini söyledi. Almanya’nın AB dönem başkanlığında izleyeceği ağırlıklı konuları anlatan Merkel şöyle dedi: “Benim için beş konu bu süreçte özellikle önem taşıyor. Bizim temel haklarımız, birliğimiz, iklimin korunması, dijitalleşme ve Avrupa’nın dünyadaki sorumluluğu. Bu beş konu önemli, çünkü biz Avrupa’yı kalıcı olarak şekillendirmek zorundayız. Çünkü Avrupa’yı korumak ve muhafaza etmek istiyoruz. Avrupa bu sayede baş döndürücü hızla değişen küresel düzende bağımsız ve sorumlulukla üzerine düşen rolü üstlenebilir.”

Haberin Devamı

100 BİN İNSANI KAYBETTİK
Avrupa’nın tarihinde en büyük sınavdan geçtiğini söyleyen Merkel, korona salgınının Avrupa’yı da çok sert etkisi altına aldığını, Avrupa’da 100 bin insanın hayatını kaybettiğini söyledi. İnsanların sıkı karantina koşulları nedeniyle yakınlarına veda bile edemediğine işaret eden Merkel, bunun unutulmaması gerektiğini kaydetti. Merkel “Bu acı bize uzun süre daha eşlik edecek” dedi ve şöyle devam etti: “Salgın bizim ekonomimizi çok ağır sarstı ve sarsacak. Milyonlarca çalışan iş yerini kaybetti. Kendi ve ailesinin sağlığı endişesi yanında birçok vatandaş ekonomik gelecek korkusu yaşıyor. Hepsinin şimdi bizim birlikte desteğimize ihtiyacı var.”

AVRUPA’YA İNANIYORUM
Böyle bir zor dönemde AB dönem başkanlığını üstlendiklerini söyleyen Merkel, “Ben Avrupa’ya inanıyorum. Ben Avrupa’ya güveniyorum. Sadece geçmişin bir mirası olarak değil, umudun ve geleceğin vizyonu olarak. Bize devredilen Avrupa canlı bir Avrupa, değiştirebileceğimiz ve şekillendirebileceğimiz bir Avrupa. Biz Avrupasız değil Avrupa’yla özgürlüğümüzü ve inancımızı koruyabiliriz” diye konuştu.
Avrupa’nın iklimin korunması ve dijitalleşmenin sorunlarına ve dünyadaki sorumluluğuna cevap vererek, Avrupa kalacağını belirten Merkel, Avrupa’nın insan hakları, insan onurunun dokunulmazlığı, bireyin özgürlüğü, kadın erkek eşitliği gibi temel haklara sahip çıkma sayesinde ve birliktelikle krizlerin üstesinden geldiğini vurguladı. “Demokrasi ve Avrupa demokrasisi de kamuoyunun eleştirel tartışmasıyla yaşar” diyen Merkel, muhalefetin sesinin arzu edilmediği, inanç, sosyal veya kültürel çeşitliliğin arzu edilmediği bir demokrasi, demokrasi değil” dedi.
Avrupa’nın krizin üstesinden gelmesi için tüm görüş ayrılıklarına rağmen ortak çözüm bulması ve birlikte durmasının gerekli olduğunu belirten Merkel “Bu krizden kimse tek başına çıkamaz” dedi. Avrupa dayanışmasının sadece bir insani jest değil, aynı zamanda kalıcı bir yatırım olduğunu söyleyen Merkel, parlamenterlerden Avrupa ekonomisini yeniden canlandırmak için ön görülen yardım paketi üzerinde hızlı bir uzlaşma sağlanması için destek istedi. Almanya Fransa’yla birlikte 500 milyar Euro’luk bir yardım paketi önerdi. AB Komisyonu yardım paketinin 750 milyar olmasını istedi. Temmuz ayı ortasında liderler bu yardım paketini görüşecek. Merkel yardım paketi üzerinde “Bu yaz mutlaka bir uzlaşmaya varmamız lazım” dedi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!