Google yüzünden zor durumda

Güncelleme Tarihi:

Google yüzünden zor durumda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 15:43

İnternet devi Google’ı son on yılda ödemekten kaçındığı vergilere karşılık olarak İngiltere’ye 130 milyon sterlin ödeme yapmaya ikna eden Maliye Bakanı George Osborne, Fransa’nın aynı nedenle şirketi 500 milyon Euro ödemeye ikna etmek üzere olduğunun ortaya çıkması ile zor durumda kaldı.

Haberin Devamı

Vergi aktivistleri Birleşik Krallık’taki faaliyetleri sayesinde yılda 5.6 milyar sterlin gelir elde eden Google’ın on yıllık bir dönem için ödemeyi kabul ettiği bu rakamın “komik” olduğunu söylerken, Osborne’un vardığı anlaşmayı büyük bir başarısızlık olarak tanımladı.

Birleşik Krallık’ın Google’ın en büyük yurtdışı piyasasını oluşturduğunu söyleyen aktivistler, şirket için çok daha küçük bir pazar olan Fransa’nın bile İngiltere’den neredeyse 3 kat daha fazla vergi ödemesi talep etmesinin Muhafazakar Parti hükümetinin yetersizliğini gösterdiğini belirtti.

George Osborne’un ilk etapta “büyük bir başarı” olarak tanımladığı anlaşmadan Başbakanlık da kendini uzaklaştırdı. Başbakanlık sözcüsü anlaşmanın sadece “pozitif bir adım” olduğunu dile getirdi.

Londra Belediye Başkanı ve Muhafazakar Parti milletvekili Boris Johnson ise anlaşmayı “gülünç” olarak tanımladı.

Google uzun süredir “Birleşik Krallık’ta sabit bir merkezi olmadığını” iddia ediyor ve ülkedeki tüm işlerini İrlanda’daki bir merkez üzerinden yönetip daha sonra da vergi cenneti Bermuda’ya aktararak yüz milyonlarca sterlin vergi ödemekten kaçınmış oluyordu.

Google konuyla ilgili olarak yayınladığı açıklamada “Vergi yetkililerinin altı yıl süren denetimlerinden sonra biz Birleşik Krallık Gümrük ve Gelir Dairesi (HMRC)’nin ödememiz gerektiğini söylediği miktarı ödüyoruz. Hükümetler yasaları yapıyor, vergi idareleri bu yasaların uygulanmasını sağlıyor, Google da yasalara uyuyor“ demekle yetindi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!