GAUCK: UNUTMAYACAĞIZ

Güncelleme Tarihi:

GAUCK: UNUTMAYACAĞIZ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2015 09:12

Nazi Almanyasında 1940-1945 yılları arasında 1.1 milyon insanın katledildiği Auschwitz Toplama Kampı'nın kurtarılışının 70. yılı anıldı.

Haberin Devamı

Nazi Almanyasında büyük çoğunluğu Yahudi 1.1 milyon insanın katledildiği Auschwitz Toplama Kampı'nın Sovyet orduları tarafından 27 Ocak 1945'te kurtarılması toplantılarla anıldı. Alman Parlamentosu'nda yapılan anma toplantısında Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, yabancı düşmanı gösteriler yapan Pegida'ya atfen de önemli uyarılar yaptı. Cumhurbaşkanı Gauck, Auschwitz'in kurtarılışından 70 yıl sonra Almanya'ya mültecileri ve insan haklarını savunma ve korumada ahlaki bir görev düştüğünü vurguladı. Gauck, “Auschwitz'siz bir Alman kimliği yok” dedi.

YÜZDE 81 UNUTMAK İSTİYOR

Almanya'da Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan yeni araştırmaya göre Almanların yüzde 81'i geçmişi geride bırakmak istiyor. Cumhurbaşkanı Gauck, geçmişin canlı biçimde hafızalarda korunmasını istedi ve geçmişin Almanlara “insanlığı koru ve savun. Her insanın hakkını koru ve savun” görevi yüklediğini kaydetti.
Auschwitz Toplama Kampı'nda bir milyonu Yahudi 1.1 milyon insan katledildi. Sovyet orduları 27 Ocak 1945'te kamptaki 7 bin 500 esiri kurtardı.
Auschwitz'de de aynı gün bir anma toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Auschwitz'de yapılan anma toplantısına katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!