Frankfurt’ta Türk sineması şöleni başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt’ta Türk sineması şöleni başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2022 14:47

Bu yıl 22’nci kez gerçekleştirilecek Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali, Frankfurt çevresindeki 4 kenti de içine alıyor. Festivalde, Türkiye’den 30 filmin yanı sıra, Almanya ve başka ülkelerde de filmler gösterilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da gerçekleştirilen en kapsamlı kültürel etkinliklerden Frankfurt Türk Film Festivali, bu hafta sonu başlıyor. 26 Haziran–1 Temmuz arasında Frankfurt ve çevresindeki dört kentte gerçekleştirilecek festival, Türkiye’den 30 filmin yanı sıra, Almanya, İran, Gürcistan ve Suudi Arabistan’dan da filmler içeriyor. Bu yıl 22’ncisi düzenlenecek festival programında, film gösterimlerinin yanı sıra konserler, şiir dinletileri, paneller, stand-up gösterileri ve söyleşiler de olacak. Festival programını tanıtmak üzere gerçekleştirilen basın toplantısına katılan Frankfurt İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, Türk sinemasının kentteki çok kültürlü yaşamı zenginleştirdiğine işaret etti. Frankfurt’ta yaklaşık 50 bin Türkiye kökenlinin yaşadığına işaret eden Arslaner, Türklerin, kültürel olarak da kabul görmesi ve tanınması gerektiğini vurguladı: “Artık daha da açık söylemek gerekir ki, bu kültür buraya aittir. Bu kültür, yaşamımızın, çeşitliliğimizin pek çok mozaik taşlarından biri. Benim gibi aile dili Türkçe olanlar için Türk filmi kültürel yaşamımızın vazgeçilmez, daimi parçalarından biri. Böylece Türkiye’deki toplumla iletişimde kalabiliyoruz. Filmler, ayrıca toplumsal gelişmelerin de aynasıdır. Biz ‘misafir işçi’ değil Almanya Türkleriyiz, iki sandalye arasında değil, iki sandalyede oturuyoruz. Buna bizim kültürümüz de dahildir. Türk, Alman ve diğer kültürler de. Bu filmler özgüven duygusudur. Zira Türkçe, yalnızca ailede konuşulan değil, entelektüel birikimin de dilidir.”

Frankfurt’ta Türk sineması şöleni başlıyor
FİLMLER YÜKSEK KALİTELİ
Bu yılki festivali ‘Dünyamızın ihtiyacı olan cesur filmler- sesini yükselt!’ mesajıyla düzenlediklerini açıklayan Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı da tüm filmlerin Almanca altyazılı olduğuna işaret ederek, festivalin tüm topluma hitap ettiğini vurguladı. Türk filmlerini mümkün olduğunca çok insana izletmeyi amaçladıklarını belirten Sıtkı, festivali sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla Frankfurt çevresindeki kentlere, hatta okullara, cezaevlerine ve huzurevlerine de taşıdıklarını kaydetti. Festivalde jüri başkanı olan yönetmen Dirk Schaefer de ‘muhteşem’ olarak tanımladığı Türkçe ve Türk kültürünü yansıtan filmlerin çok yüksek kalitede olduğuna işaret etti. Schaefer, “Bu filmlerin ne yazık ki çok azı Almanya’da izleniyor. Festivalde ‘sesini yükselt’ mesajına uygun, farklı ülkelerden çok iyi filmler var” dedi.
Frankfurt’ta Türk sineması şöleni başlıyor

Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı

Haberin Devamı

FESTİVALDE NELER VAR
Festival, 26 Haziran’da Sinan Biçici’nin yönettiği ‘Sadece Bir Gece’ filmiyle başlayacak. Tiyatro ve sinema sanatçısı Yosi Mizrahi’nin sunacağı festivalin açılış gecesinde Yaşam Boyu Onur Ödülleri Türkiye’den sinema sanatçıları Nur Sürer ve Menderes Samancılar ile Almanya’dan Renan Demirkan’a verilecek. Kaybettiğimiz sanatçılara verilen ‘Vefa ödülü’ ise bu yıl Türkiye’de sinema ve tiyatroya büyük emekleri geçen Fosforoğlu ailesine takdim edilecek. Rafet El Roman ve Saki Çimen de müzik dinletisiyle açılışa katılacak. Ünlü sanatçı Menderes Samancılar, festival programı çerçevesinde düzenlenen okuma ve imza gününde şiirlerini okuyacak. Oyuncular Selen Uçer ve Ali Seçkiner Alıcı ile yapımcı Emre Oskay ise düzenlenen panelde dijitalleşme ve sinema konusunu ele alacak.

Haberin Devamı

7 DALDA ÖDÜL VERİLECEK
Filmler, Offenbach, Dietzenbach, Rodgau, Rödermark ve Frankfurt’taki sinemalarda gösterilecek. Sinemaseverler Türkiye ve Avrupa’da son yıllarda çekilen ‘Çatlak’, ‘Sardunya’, ‘Okul Tıraşı’, ‘Koridor’, ‘Die Perfekte Kandidatin’, ‘Sen, Ben, Lenin’, ‘Aşk, Mark, Ölüm’ün de olduğu 30 civarında film izleyebilecek. Festivalin belgesel ve kısa film kategorisinde ödüle hak kazanan Türk ve Alman filmleri 27 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek ödül töreninde açıklanacak. ‘Altın Elma Uzun Metrajlı Film Yarışması’nda ise en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi senaryo, en iyi müzik, en iyi kadın ve erkek oyuncu olmak üzere 7 dalda verilecek ödüller ise 1 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek. Frankfurt Kültürler Arası Transfer Derneği’nin düzenlediği 22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanlığı ile Frankfurt Büyükşehir Belediyesi ve aralarında Hürriyet’in de yer aldığı çok sayıda özel kurum ve kuruluşlar tarafından destekleniyor.

Frankfurt’ta Türk sineması şöleni başlıyor

BAKMADAN GEÇME!