Essen Başkonsolusu’ndan Alman Polisi’nin bastığı camiye ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Essen Başkonsolusu’ndan Alman Polisi’nin bastığı camiye ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2022 11:42

Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, geçen cuma günü bir ihbar nedeniyle Alman polisinin baskın yaptığı Avrupa Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı Mülheim Cami Derneği ve Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. ATİB Mülheim an der Ruhr Cami Derneği ve Kültür Merkezi’nin Mescidinde vatandaşlarla birlikte cuma namazı kılan başkonsolos Şimşir, polis baskını olayı ile ilgili konuşmaların ardından, başkonsolosluk hizmetleri hakkında vatandaşlarla sohbet etti.

Haberin Devamı

KONUŞMASINA cami derneklerinin öneminin altını çizerek başlayan Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, “Almanya’daki bu Türk camileri, çok önemli. Almanya’daki camilerimiz, Türkiye’den farklı olarak yalnızca mukaddes dinimizin kutsal ibadethaneleri değil, aynı zamanda Türk toplumumun bugün burada olduğu gibi, buluşma mekânları, bir kamusal alan durumundadırlar. Dolayısıyla Almanya’daki camiler Türkiye’deki gibi klasik ibadethaneler vasfının dışında, Türk milletinin, aziz halkımızın bayramda, cumada, teravihde, Ramazan da, iftarda bir araya getirmek gibi kıymetli bir vasfı vardır” dedi.

Essen Başkonsolusu’ndan Alman Polisi’nin bastığı camiye ziyaret
‘TÜRKİYE OLARAK ŞEFFAF BİR ÜLKEYİZ’
4 Kasım 2022 tarihinde Alman polisinin baskına uğrayan ve baskın sırasında ATİB Mülheim Kültür Merkezi’nin iki gencine ters kelepçenin vurulduğu olayla ilgili Başkonsolos Şimşir, şunları söyledi: “Alman yetkililer de olay sonrası gördü, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak şeffaf bir ülkeyiz, gizlisi saklısı olmayan bir hukuk devletiyiz. Burada bizim vatandaşlarımızın kurduğu derneklere, kamusal alanlara sahip çıkmamız, destek olmamız vazifemizdir. Her saldırıyı, her tacizi, her toplumda huzursuzluk yaratacak olayların, takipçisiyiz, bu aynı zamanda yasal olarak da görevimizdir. Polis memurlarının ters kelepçe vurduğu gençlerimizle olay akşamı buraya geldiğimde konuştuğumu, binanın güvenlik kameralarından olup biteni izlediğimi Alman polis memuruna anlattım. Olayla ilgili hem Başkonsolosluk olarak bizler, hem Berlin Büyükelçiliğimiz, hem Bakanlığımız ve Ankara’da devlet büyüklerimiz hassasiyet gösteriyoruz. Buradaki durumu aynı günün akşamında Berlin Büyükelçiliğimize rapor etmiştim.”

Haberin Devamı

“HER ZAMAN BİR TELEFON MESAFESİNDEYİZ”
Baskın olayı ile Alman Polis yetkilileri ile yaptıkları görüşmeleri aktaran Başkonsolos Sezai Tolga Şimşir, “Alman Polis Müdürü ile hem üçlü görüştük, hem de Başkan Nuh Yener ile görüştürdüm. İhbar sonucunda böyle bir operasyon yapılmış. Polonya asıllı iki ayrı çete grubunun çatışma çıkaracağı, bir muhbir tarafından ihbar edilmiş. Şüphelilerden birisinin eşgali, buradaki gençlerden birine benzetilerek, ‘Dernek binasında tutuluyor’ şeklinde asılsız ihbar yapılmış. İhbarı değerlendiren polis ekibi buraya gelmiş ve bilinen hadise yaşanmış. Alman Polis Müdürü, ‘Minaresi kubbesi olmadığı için, mescidin de olduğu bir binadan çok, bir iş merkezi diye düşünüldü, cami olduğunu bilseydik emin olun daha farklı davranabilirdik’ diye anlattı bize. Bu anlatımına ben ikna oldum. Ama sizler hakkınızı hukukunuzu koruyun. Başkonsolosluk olarak bizim yapacağımız, sizlerin hakkınız ve hukukunuz için vereceğiniz çabaya, destek olmaktır. Ayrıca Polis Müdürü, operasyon sırasında kırılan kapıların ve zarar gören binanın masraflarını karşılayacaklarının sözünü verdi. Benim sizlerden ricam, özgüvenli olun. Türk olmak zor bir şey, ama bir o kadarda şerefli bir şey. Burası da, Türk İslam Birliği’nin güzel bir ibadethanesi, kültür merkezidir. Bizim için çok kıymetli. Bir telefon mesafesindeyiz, herhangi bir isteğiniz, emriniz olduğunda biz her zaman yanınızdayız, bugün olduğu gibi” diye konuştu.

Essen Başkonsolusu’ndan Alman Polisi’nin bastığı camiye ziyaret
BÜYÜK DESTEĞİ İÇİN BAŞKONSOLOSUMUZA TEŞEKKÜR EDERİZ
Cuma namazının ardından Kültür ATİB Mülheim an der Ruhr Cami Derneği ve Kültür Merkezi’nin toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette konuşan dernek başkanı Nuh Yener de şunları söyledi: “Bir muhbir, Polonyalı iki çete silahlı birileri birilerini kaçırmış ve binada tutuyorlar diye bizim binamızı polise hedef göstermiş. Pazartesi günü polis yetkililerinden bize verilen bilgiye göre, bir yanlış ihbar dolayısıyla operasyon yapıldığı açıklandı. Alman Emniyet Müdürlüğü yetkililerin bir yanlış anma sonucu böyle bir durumun yaşandığını anlattı bize ve o gün ters kelepçe vurulan gençlerimiz içinde Alman Polisler, özür diledi. Sonuçta ne bizim derneğimiz, ne de geçlerimiz kanunsuz bir işin içinde değil. Bu durumu da avukatlarımız kanalıyla ilgi Alman Polis birimlerine bildirdik. Olayın başından beri yanımızda olan ve desteğini bizden esirgemeyen Sayın Essen Başkonsolosumuz Sezai Tolga Şimşir’e, sizlerin önünde çok teşekkür ederim. Ayrıca bir Essen Polis Müdürü’nün böyle bir Türk yetkilinin karşısında, nasıl durduğuna ben gözlerimle şahit oldum. Başkonsolosumuza bir kez daha teşekkür ederim. Türkiye cumhuriyeti devletinin buradaki ağırlığının artık belli bir yerlere geldiğini, bu olayla bizzat gözlemledim.”
Essen Başkonsolusu’ndan Alman Polisi’nin bastığı camiye ziyaret
BAŞKONSOLOS VATANDAŞLARI DİNLEDİ
Cuma günü meydana gelen üzücü polis olayına dair yapılan konuşmaların ardından Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Sinan Emre Öngel, Din Hizmetleri Ataşevekili Yusuf İncegeliş, Sosyal Hizmetler Uzmanı Fatih Bölükbaşı ve Başkonsolos Sekreteri Kutan Tokdemir ile birlikte, salonda bulunan vatandaşların sorun ve önerilerini dinledi, başkonsolosluk hizmetleri hakkında karşılıklı sohbet edildi.
Essen Başkonsolusu’ndan Alman Polisi’nin bastığı camiye ziyaret

BAKMADAN GEÇME!