En kıdemli eyalet başbakanı çekiliyor

Güncelleme Tarihi:

En kıdemli eyalet başbakanı çekiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2025 09:52

Almanya'nın en uzun süre görev yapan eyalet başbakanı Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff (CDU), 2026 eyalet seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. Yerine, Ekonomi Bakanı ve CDU Eyalet Lideri Sven Schulze'nin aday olması bekleniyor.

Haberin Devamı

71 yaşındaki Haseloff, 2011'den bu yana Saksonya-Anhalt'ı yönetiyor. Önce CDU-SPD (siyah-kırmızı) koalisyonu, ardından CDU-SPD-Yeşiller (Jamaika) hükümeti kuran Haseloff, 2021'den beri CDU-SPD-FDP (trafik ışığı) koalisyonuyla eyaleti yönetiyor.

Son dönemde Doğu Almanya'nın güçlü sesi olarak öne çıkan Haseloff, geçen ay Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "AfD iktidara gelirse, 72 yıllık vatanımı terk etmeyi düşünebilirim" demişti.

Haseloff, aslında 2021'de siyaseti bırakmayı planlıyordu ancak pandemi dönemindeki başarılı kriz yönetimi ve CDU'nun eyaletteki güçlü performansı nedeniyle yeniden aday olmuştu. Kömürden çıkış müzakerelerinde eyaletinin çıkarlarını sert şekilde savunan Haseloff, 2021 seçimlerinde CDU'yu yüzde 37,1 oyla birinci yaparak AfD'yi (yüzde 20,8) geride bırakmıştı.

Haberin Devamı

Ancak son anketlerde tablo tersine döndü. Şubat 2024'teki federal seçimlerde AfD, Saksonya-Anhalt'ta yüzde 37,1 ile birinci olurken, CDU yüzde 19,2'ye geriledi.

46 yaşındaki Sven Schulze, 2021'den beri CDU'nun eyalet başkanı ve Haseloff kabinesinde Ekonomi Bakanı olarak görev yapıyor. Avrupa Parlamentosu'nda milletvekilliği de yapan Schulze, Harz bölgesinden geliyor.

Bu eyalette seçimler 6 Eylül 2026'da yapılacak. Aşırı sağcı AfD'nin eyalette iktidara gelme ihtimali nedeniyle bu eyaletteki seçimler Almanya genelinde büyük önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!