En kalabalık eyalette zafer CDU’nun!

Güncelleme Tarihi:

En kalabalık eyalette zafer CDU’nun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2022 19:41

Almanya’nın yaklaşık 18 milyon nüfusla en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yapılan Eyalet Parlamentosu seçimleri tamamlandı. ARD’nin açıkladığı ilk seçim sonuçlarına göre, CDU yüzde 35 oyla birinci, SPD ise yüzde 27.5 oy alarak ikinci parti oldu. CDU’nun şu anki koalisyon ortağı FDP ise yüzde 5 oy alırken Yeşiller Partisi de yüzde 18.5 oy ile oylarını artırdı. Aşırı sağcı parti AfD ise yüzde 6 oy ile yeniden Meclis’e girmeyi başardı. Sol Parti de yüzde 2.1 oyla Meclis dışı kaldı.

Haberin Devamı

KUZEY Ren Vestfalya eyalet seçimlerini CDU açık ara farkla kazandı. Yeşiller en çok oyunu artıran parti olurken katılım yüzde 56 ile çok düşük oldu. İlk seçim sonuçlarına göre, CDU ile Yeşiller arasında bir koalisyon mümkün gözüküyor. Bu sonuçlara göre, eyalette hükümet kurma yetkisini yine CDU aldı. CDU’nun Başbakan adayı Hendrik Wüst, yeni dönemde de başbakanlık görevine devam edecek. Wüst, geçen yıl yapılan genel seçimleri kazanamayan Armin Laschet’in bu eyaletteki görevinden istifa etmesinden sonra onun yerine hem teşkilat başkanlığına hem de eyalet başbakanlığına seçilmişti.

En kalabalık eyalette zafer CDU’nun

2017 SEÇİM SONUÇLARI
CDU ve SPD bir önceki seçimlere göre oy kaybına uğradı. 2017 seçimlerinde Armin Laschet liderliğindeki CDU yüzde 38.3 oyla birinci, SPD ise yüzde 34.5 oyla ikinci parti olmuştu. Şu andaki koalisyon ortağı FDP yüzde 8.6, Yeşiller Partisi ise yüzde 6 oy almıştı. Aşırı sağcı AfD ise yüzde 5.4 ile Eyalet Meclisi’nde yer almıştı.

Haberin Devamı

En kalabalık eyalette zafer CDU’nun

OY KULLANMAYA BEBEK ARABASIYLA GELDİ
Sabah erken saatlerde başlayan oy verme işleminde iki güçlü partinin başbakan adayları eşleriyle birlikte oylarını kullandı. Hendrik Wüst, eşi Katharina ve bebek arabasındaki kızı Philippa’yla oy kullanmaya geldi. SPD’nin başbakan adayı Thomas Kutschaty’ne ise oy kullanırken eşi Christina Kutschaty eşlik etti. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapılan seçimler bu yıl Saarland ve Schleswig-Holstein eyaletlerinden sonra 3. eyalet seçimi olacak. Saarland’da yapılan seçimleri SPD, Schleswig-Holstein eyaletindeki seçimleri ise CDU açık ara farkla kazanmıştı. Ancak, KRV’de yapılacak seçim soncunun SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki koalisyondan oluşan federal hükümeti de zorlayacağı belirtiliyor.

En kalabalık eyalette zafer CDU’nun

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!