Ebola salgınıyla ilgili çarpıcı iddia!

Güncelleme Tarihi:

Ebola salgınıyla ilgili çarpıcı iddia
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 11:49

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi uzmanlarının yaptığı bir araştırmada, Afrika'da çok sayıda ölüme neden olan Ebola salgınında Uluslararası Para Fonu (IMF) politikalarının da etkisinin olabileceği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

İngiliz haber sitesi Cambridge News'da yayımlanan haberde, Batı Afrika'daki ölümcül salgının, Batı Afrika'da 7,300 kişinin ölümüne yol açtığına işaret edildi.

Raporda, IMF'nin Sierra Leone, Liberya ve Gine'de uyguladığı programlar kapsamında, hükümetleri kamu harcamaları kesintilerine zorladığı ve bu yolla sağlık sistemlerini zayıflattığı, yeterince kaynak alamayan hastanelerin personel ve ekipman eksikleri nedeniyle yeterince hizmet veremediği vurgulandı.

Araştırmada, personel harcamalarına tavan getirilmesi nedeniyle hastanelerin kadro sıkıntısı yaşadığı ve çalışanlara yeterince para veremediğine de dikkat çekildi.

Araştırma lideri sosyolog Alexander Kentikelenis, "Ebolanın bu kadar hızlı yayılmasının ana nedeni, bölgede sağlık sistemlerinin zayıf olmasıydı; bu nedenlerin görmezden gelinmesi talihsizlik olur" dedi.

ÖZERKLEŞTİRME ISRARI

Kentigelenis, kamu harcamaları kesintileri kapsamında sağlığa yatırım yapılamadığını, IMF'nin sağlık sistemlerinin özerkleştirilmesi ısrarı nedeniyle, Ebola salgınına etkin bir şekilde müdahale edilemediğini öne sürdü.

Araştırmayı Kentigelenis'le birlikte kaleme alan Lawrence King de, Gine, Liberya ve Sierra Leone'nin 2013'te; salgının hemen öncesinde IMF'nin koşullarını yerine getirdiğini, ancak bu ülkelerin sağlıktaki acil sorunlara rağmen, sosyal harcamaları artıramadığına işaret etti.

IMF: TAMAMEN GERÇEK DIŞI

Cambridge News'da adı verilmeyen, ancak bölge ülkeler ile ilişkilerde yetki olduğu belirtilen IMF sözcüsü ise, söz konusu ülkelerde aksine 2010-2013 yılları arasında sağlık harcamalarının arttığını söyledi ve "Ebola salgınına IMF politikalarının yol açtığı iddiası tamamen gerçek dışıdır" dedi.

Sözcü, 2009 yılından bu yana bölge ülkelerine verilen kredilerin "sıfır faizli" olduğunu ve bu kaynakların egetim ve sağlıkta kullanılmasında bir sınırlama koyulmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!