Ebola çocuklarda daha ölümcül

Güncelleme Tarihi:

Ebola çocuklarda daha ölümcül
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 16:45

Ölümcül virüs Ebola en çok çocukları vuruyor. Yapılan bir araştırmada Ebola virüsünün küçük çocuklarda yetişkinlere göre daha ölümcül olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Batı Afrika'da bir yılda 10 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola virüsünün küçük çocuklarda yetişkinlerden çok daha ölümcül olduğu bildirildi.

"New England Journal of Medicine" dergisinde yer alan ve Ebola salgınının çocuklar üzerindeki etkisinin gözlemlendiği ilk geniş çaplı araştırmada, Batı Afrika'da Ebola virüsü kapan 1 yaş altındaki çocukların yaklaşık yüzde 90'ının hayatını kaybettiği belirtildi.

Araştırma, Ebola virüsünün yol açtığı hastalığa yakalanan 1 ile 4 yaş arasındakilerin durumlarının 1 yaşından küçük bebeklerden biraz daha iyi olduğunu, Ebola virüsü bulaşan ve Ebola olduğundan şüphelenilen 5 yaş altındaki çocukların yüzde 80'inin yaşamını yitirdiğini gösterdi.

Salgında ölenlerin büyük bölümünü yetişkinlerin oluşturduğu, Ebola virüsünden her beş ölümden birinin 15 yaşından küçüklerde görüldüğü belirtilen araştırmada, bunun tarihte en fazla sayıda gencin enfekte olduğu salgın olduğu kaydedildi.

Araştırmada, ayrıca 1 yaşından küçük bebeklerde hastalığın kuluçka süresinin yaklaşık 7 gün, 10 ile 15 yaş aralığında 10 gün olduğu, yetişkinlerde ise bu sürenin 21 güne kadar çıkabildiği belirtildi.

Ebola virüsü kapan 1 yaşından küçük bebeklerin hemen hemen hepsinde yüksek ateş görüldüğü, yine 16 yaşından küçüklerde yüksek ateşin görülme sıklığının yetişkinlerden daha yüksek olduğu ifade edildi.

Araştırmada, en düşük ölüm oranının 10 ila 15 yaşlarındaki çocuklarda gözlendiği, 45 yaşının üstündeki yetişkinlerin hayatta kalma şanslarının 5 yaşından küçük çocuklarla neredeyse aynı olduğu bildirildi.

Araştırma, Dünya Sağlık Örgütü Müdahele Ekibi'nin binden fazla çocuktan aldığı örneklere dayanıyor.

Batı Afrika'daki Ebola salgınında 23 binden fazla kişi hastalığı yakalanmış, 10 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Salgından en fazla etkilenen ülkeler, Gine, Sierra Leone ve Liberya olmuştu. Bu ülkelerde Ebola'dan ölenlerin yaklaşık yüzde 65'ini yetişkinler oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!