Dönerci, kredi kartı ödeme ücretini müşteriye yansıttı

Güncelleme Tarihi:

Dönerci, kredi kartı ödeme ücretini müşteriye yansıttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2026 11:18

Almanya'nın Nürnberg kentinde bir döner dükkanında yaşanan olay, sosyal medyada ve yetkililer nezdinde büyük yankı uyandırdı. Bir müşteri, kredi kartıyla ödeme yaptığı için 50 cent ek ücret alındığını, ancak bu ücretin fişte "ketçap" olarak gösterildiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Durumu fark eden ve öfkelenen müşteri, hem sosyal medya platformu Reddit'te olayı paylaştı hem de Nürnberg Zabıta Müdürlüğü'ne şikayetçi oldu.

Reddit'te yayılan ve daha sonra yetkililere ulaşan bir fişe göre, müşteri "küçük döner, ayran ve ketçap" için toplam 8 Euro ödedi. Ancak müşteri, Reddit'teki paylaşımında durumu şöyle anlattı: "Dönercide kredi kartıyla ödeme yaptığım için 50 cent ekstra ödemek zorunda kaldım. Hayır, ketçap almadım."

Siparişinde ketçap olmadığını, ancak kredi kartıyla ödeme yaptığını belirten müşteri, fişte ketçap yazılan kalemin aslında kredi kartı işlemi için alınan ek ücret olduğundan şüphelendi.

"Bunu çok küstahça buluyorum" diyen müşterinin paylaşımı büyük destek gördü. Müşteri, öfkesini yetkililere de taşıyarak Nürnberg Zabıta Müdürlüğü'ne başvurdu.

Nürnberg Zabıta Müdürlüğü, yaptığı açıklamada şikayetin kendilerine ulaştığını doğruladı. Yetkililer, geriye dönük olarak ketçap yazılan kalemin gerçekten alınıp alınmadığının veya kasıtlı olarak ek ücret mi yazıldığının tespit edilemeyebileceğini belirtti.

Ancak, kasıtlı olarak kredi kartı ücreti alınması durumunun, AB Ödeme Hizmetleri Direktifi ve Medeni Kanun'un 270a paragrafına aykırı olacağını ve bu nedenle yasak olduğunu vurguladı. Yaygın kullanılan banka, Visa veya Mastercard kartlarıyla yapılan ödemeler için ek ücret alınamaz.

Nürnberg Zabıta Müdürlüğü, söz konusu döner dükkanının işletmecisine bir mektup gönderdiğini açıkladı. Mektupta, nakit olmayan ödemeler için ücret alınmasının yasak olduğu hatırlatıldı. Ayrıca, ilgili dükkanın fiyat etiketlemesi de kontrol altına alındı. Yetkililer, bu işletmeyle ilgili benzer başka bir şikayetin kendilerine ulaşmadığını da belirtti.

BAKMADAN GEÇME!