Dazlakların korkulu rüyası 36 Boys, ‘Biz buralıyız’ sergisinde!

Güncelleme Tarihi:

Dazlakların korkulu rüyası 36 Boys, ‘Biz buralıyız’ sergisinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2022 10:38

Avrupa Kültürleri Müzesi’nde pazar günü Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg’de ‘36 Boys’ çetesinin kurucularından Tuncay Karadeniz’le küratör Verda Kaya sanatseverlerle birlikte olacak.

Haberin Devamı

ALMANYA ile Türkiye arasında 30 Ekim 1961 tarihinde imzalanan İş gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yıl dönümü vesilesiyle geçen yıl Essen’deki Ruhr Müzesi’nde açılan ve İstanbullu fotoğrafçı Ergun Çağatay’ın fotoğraflarından oluşan ‘Biz buralıyız. Türk-Alman Yaşamı 1990’ başlıklı fotoğraf sergisi Berlin’de de sanatseverlerle buluştu. 9 Kasım 1989 tarihinde Berlin Duvarı yıkıldıktan kısa bir süre Almanya’ya gelerek Hamburg, Köln, Werl, Duisburg ve Berlin’de yaşayan Türklerle röportaj yapan Ergun Çağatay’ın çektiği fotoğraflardan oluşan ve ‘Arnimallee 25, 14195 Berlin’ adresindeki Avrupa Kültürleri Müzesi’nde açılan sergi vesilesiyle 14 Ağustos Pazar günü saat 14.00-16.00 arasında düzenlenecek etkinliğe, Almanya’da yabancılara adeta savaş açan ‘Dazlaklar’a karşı Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg kesiminde 1980’li yılların sonlarına doğru kurulan ‘36 Boys’ çetesinin kurucuları arasında yer alan Tuncay Karadeniz ile serginin küratörü Verda Kaya’nın sanatseverlerle birlikte olacağı açıklandı.

Dazlakların korkulu rüyası 36 Boys, ‘Biz buralıyız’ sergisinde
DAZLAKLARA KARŞI 36 BOYS
Almanya’da ‘Skinheads’ (Dazlaklar) olarak bilinen aşırı sağcı Neonaziler, 1980’li yılların ikinci yarısından sonra ülkede yaşayan yabancılara kin kusarak saldırılarda bulunmaya başladı. Saldırılan artması üzerine Berlin’in Kreuzberg kesimindeki Türk gençleri bir araya gelerek ‘Dazlaklar’a karşı ‘36 Boys’ çetesini oluşturdu. İsim olarak da bilinçli olarak Kreuzberg’in posta kodu olan 36 tercih edildi. Aralarında başka uluslardan gençlerin de bulunduğu 300’e yakın gencin oluşturduğu ‘36 Boys’, çok geçmeden ‘Dazlaklar’ın korkulu rüyası haline geldi. 36 Boys çetesinin kurucuları arasında Almanya’da Türkçe ilk rap yapanlardan ve ‘Killa Hakan’ olarak bilinen Hakan Durmuş, sonradan kickboks şampiyonu olan Muzaffer Tosun ve kardeşi Sinan, film rejisörü olan Neco Çelik, Türklerle aynı okul sıralarını paylaşan ve şu anda Berlin’de lüks bir lokantanın sahibi olan Tim Raue, şu anda Berlin’in önde gelen iş insanlarından olan Tuncay Karadeniz yer aldı.

Haberin Devamı

ÇETE 2000’Lİ YILLARDA DAĞILDI
2000’li yıllarda dağılan ‘36 Boys’ çetesinin bazı eski üyelerine Berlin Senatosu Türk ve Türkiye kökenli çocuk ile gençleri desteklemeleri için görev verdi. Onlar da çocuk ve gençlere sahip çıkarak ‘kötü yollara’ düşmelerinin engellenmesine önemli katkılarda bulundular. 2018 yılında yaşamını yitiren Ergun Çağatay’ın çektiği ve Türk-Alman yaşam dünyasını yansıtan binlerce fotoğraf arasından seçilen fotoğraflardan oluşan sergi, Federal Dışişleri Bakanlığı, RAG-Vakfı ile Alfried Krupp von Bohlen und Halbach Vakfı tarafından finanse ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!