Dar gelirli çocuklu ailelere çifte müjde

Güncelleme Tarihi:

Dar gelirli çocuklu ailelere çifte müjde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2022 12:31

Almanya’da temmuz ayında asgari ücretten emekli aylığına, çocuk parasından yakıt yardımına kadar yine bir dizi yenilikler, yeni yasa ve uygulamalar yürürlüğe girdi. Bazıları yüzleri güldürürken, bazı yenilikler ise pek sevindirici değil. Siz değerli okurlarımız için hazırladığımız yenilikler dosyasını açıyoruz.

Haberin Devamı

Dar gelirli çocuklu ailelere çifte müjde
1 Temmuz tarihinden itibaren Almanya’da yaşayan 21 milyon emeklinin aylığına zam yapıldı. Ülkenin batı eyaletlerinden yaşayan emekliler yüzde 5.35 oranında zam görürken, doğu eyaletlerindekilerin aylığı ise yüzde 6.12 arttı. Doğu ve batı eyaletlerinde yaşayan emeklilere farklı oranlarda zam yapılmak suretiyle, aylıklar eşitlendirilmeye çalışılıyor. Verilen bilgiye göre 2024 yılında doğu ve batı eyaletlerindeki emekli aylıkları eşit hale gelecek ve bu tarihten sonra yapılacak olan aylık zamları, aynı oranda uygulanacak.

ASGARİ ÜCRETE ZAM
Bu ay yürürlüğe giren sevindirici yeniliklerden biri de, asgari ücrete yapılan zam oldu. Asgari Ücret Komisyonu’nun kararı uyarınca, asgari saat ücreti 9.83 Euro’dan 10.45 Euro’ya yükseltildi. Federal hükümetin kararı çerçevesinde 1 Ekim tarihinde asgari saat ücreti bir defaya mahsus bir kez daha artırılarak 12 Euro’ya çıkacak.

Haberin Devamı

HARTZ IV ALANLARA EK YARDIM
Almanya’da sosyal yardım parası olarak bilinen Hartz IV ödeneği alanlara, temmuz ayında ek ödeme yapılacak. İşsizlik Yardımı 2 (ALG 2) olarak da bilinen sosyal yardımla geçinenlere kişi başına 200 Euro ek ödeme söz konusuyken, İşsizlik Parası 1 (ALG 1) alanlara yapılacak ek ödeme miktarı ise 100 Euro olarak açıklandı.

ÇOCUK BAŞINA EK YARDIM
Çocuklu aileler de temmuz ayında yapılan ek ödemelerden nasiplenecekler. Enerji maliyetlerindeki artışlardan dolayı maddi açıdan zor duruma düşenlerın başında olan çocuklu ailelere, bir defaya mahsus olmak üzere çocuk başına 100’er Euro ek yardım yapılacak. Kişilerin gelir ve gider durumuna bakılmaksızın, sosyal yardımla geçinen veya geçinmeyen tüm çocuklu aileler ‘Kinderbonus’ adındaki bu ek ödemeden yararlanacak.

DAR GELİRLİLERE ÇİFTE MÜJDE
Dar gelirli çocuklu ailelere ise çifte müjdeli haberimiz var. Düşük gelirli ailelere, Kinderbonus’un yanı sıra, çocuk başına ödenen çocuk parası ödeneği 20 Euro artırıldı. Çocuk parasına yapılan yardımdan yararlanmanın şartı, düşük gelirli ailenin, Grundsicherung adlı temel yardım ödeneğinden veya Mülteci Yardım Kanunu veya Bundesversorgunsgesetz’in öngördüğü tamamlayıcı yardım koşullarından yararlanma hakkına yardım alma koşullarına sahip olması.

Haberin Devamı

YAKIT YARDIMI
Yine düşük gelirli ailelere destek olması için ek yakıt yardımı yapılacak. Federal İmar Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, ek yakıt yardımı temmuzda düşük gelirli ailelerin hesabına yatacak. Buna göre, tek yaşayan ve konut yardımı alanlara bir defaya mahsus 270 Euro, iki kişilik hanelerde ise hane başına 350 Euro tutarında ek yakıt yardımı yapılacak. Aynı hanedeki diğer her bir fert başına ayrıca 70 Euro para verilecek. Ek yakıt yardımından yüksek öğrenim görenler ve Bafög gibi öğrenim kredisi alanlar yararlanabilecek.

ENERJİ VERGİSİ KALKIYOR
Federal hükümetin 24 Mart’ta karara bağladığı ve hayatı kolaylaştırmayı hedefleyen kanun kapsamında, yaklaşık 20 yıl önce yürürlüğe konulan EEG adlı enerji vergisi kesintisi, temmuz ayı itibariyle kaldırılıyor. Harcanan kilovat saati başına 3.72 Euro tutarındaki kesinti artık yapılmayacak ve bu para vatandaşın cebinde kalacak. Uzmanlar, söz konusu enerji vergisi kesintisinin kaldırılmasının, elektrik fiyatlarının düşmesine bir etkisi olmayacağını, fakat enerji fiyat artışını yavaşlatacağını tahmin ediyorlar.

Haberin Devamı

TESTLER ÜCRETLENDİRİLECEK
Koronvirüse bağlı pandeminin hayatımızı etkilediği iki yılı aşkın süredir, gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen ve halk arasında ‘Covid-19’ veya ‘halk testi’ olarak bilinen hızlı antikor testleri, 1 Temmuz itibariyle artık ücrete tabi olacak. Edinilen bilgiye göre, bundan böyle sadece riskli grup olarak anılan kişiler, söz konusu testi ücretsiz yaptırabilecek. Riskli gruba giren kişiler şu şekilde tanımlandı: Beş yaşına kadar olan çocuklar, hamile kadınlardan gebelik sürecinin başında olanlar, hastane ve huzurevi ziyaretçileri ve refakatçiler ile koronavirüs nedeniyle hasta olanların aile yakınları. Bu kişilerin haricinde test yaptıranlardan, örneğin iç mekanlarda verilen konser veya kalabalık eğlence öncesi test başına 3 Euro ücret alınacak. Virüs bulaşan biriyle karşılaştığı için Corona App uygulaması üzerinden uyarı alan akıllı cep telefonu sahipleri de artık ücretli test uygulamasına tabi tutulacak.
DEVAM EDECEK: Almanya’da emlak sahipleri için önemli yenilik nedir?

Haberin Devamı

---BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?---

2022’DE EMEKLİ AYLIĞININ YÜZDE 82’Sİ VERGİYE TABİ

ALMANYA’da yaşayan emekliler bir yandan yapılan zamlara sevinirken, öte yandan zamlı aylıkla nedeniyle vergiden muaf gelir sınırını aştıkları için vergi mükellefi olmalarından ötürü dolayı üzüldüklerini söyleyebiliriz. Vergiye tabi gelir sınırı, 2022 yılında bekârlarda 9 bin 984 Euro, çiftlerde ise 19 bin 968 Euro. Bu sınırın üzerinde gelir elde eden emekliler de vergi mükellefi olacaklar, en azından vergi beyanında bulunmaları gerekecek.
Bilindiği gibi emeklilerin vergi mükellefiyeti 2005 yılında yapılan kanun değişikliğiyle başladı. Buna göre, 2005’ten önce emekli aylıklarına vergi muafiyeti uygulanırken bu yıldan itibaren emekli olanların gelirlerinin yüzde 50’si vergiye tabi tutulmaya başlandı. İyi haber ise, bu oranın 2005’te emekli olanlar için ömür boyu aynı kalıyor olması.

Haberin Devamı

HER YIL ARTIYOR
Vergiye tabi gelir oranı her yıl ikişer puan artırılırken, 2022 yılı itibariyle vergiye tabi vergi oranı yüzde 82’ye yükseldi. Bu oranın yükselmesiyle, vergiden muaf gelir sınırını aşan emeklilerin sayısı 103 bin olarak açıklandı. 2022’den itibaren artış oranı iki puan yerine birer puana düşürülecek. 2040 yılından itibaren ise emekli aylığının tümü vergiye tabi olacak. Bu uygulamanın arkasında yatan mantık şu: Sigortaya tabi çalışan kişiler, çalışma hayatı boyunca kendilerinden yapılan emekli prim kesintilerine vergi düşübiliyorlar. Emeklilik primlerine uygulanan vergi muafiyetinden dolayı devletin uğradığı vergi kaybı, kişiler emekli olduktan sonra emekli aylıklarının kademeli olarak vergilendirilmesiyle telafi ediliyor. Bu bir nevi, emeklilik primlerine uygulanan öteleme vergisi olarak da adlandırabiliriz. Almanca karşılığı da zaten ‘nachgelagerte Rentenbesteuerung’ oluyor.
DEVAM EDECEK: Emeklilerin vergisi nasıl hesaplanacak? Vergiden neler düşülebilecek?

BAKMADAN GEÇME!