Çığ felaketinde 135 kişi öldü

Güncelleme Tarihi:

Çığ felaketinde 135 kişi öldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2026 09:37

Avrupa'nın ünlü dağlarında bu kış, son yılların en kanlı çığ sezonu yaşandı. Resmi verilere göre, Ekim ayından bu yana Alpler ve diğer Avrupa dağlarında en az 135 kişi çığ altında kalarak hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Avrupa Çığ Uyarı Servisleri'nin (EAWS) açıkladığı istatistiklere göre, ölü sayısı geçen yıla göre neredeyse ikiye katlandı. Geçen kış 70 kişi ölmüştü. Bu yılki vahim tablo, uzmanları harekete geçirdi.

Çığ felaketlerinden en çok etkilenen ülke 38 ölü ile İtalya oldu. Alman dağcıların da sıklıkla ziyaret ettiği Güney Tirol bölgesi en kanlı olaylara sahne oldu. Facianın en büyüğü, kasım ayında Ortler Dağları'ndaki Vertainspitze zirvesine tırmanan 5 Alman dağcının çığ altında kalarak can vermesiydi. Fransa'da 31, Avusturya'da 30, İsviçre'de ise 15 kişi çığ kurbanı oldu. Almanya'daki dağlarda ise bu kış ölüm yaşanmadı.

Uzmanlar, ölümlerdeki artışın arkasında iklim krizine işaret ediyor. Yükselen sıcaklıklar nedeniyle karın daha az sağlamlaştığını belirten yetkililer, eski kar ile yeni karın birbirine iyi tutunamadığını vurguluyor. Ayrıca kuvvetli rüzgarlar nedeniyle tehlikeli rüzgar yığılmalarının arttığı ifade ediliyor. Bir diğer etkenin de, hazır pistler dışında kayak yapmanın ve dağ turlarının popülaritesindeki artış olduğu belirtiliyor. Yetkililer, özellikle dik yamaçlarda büyük dikkat çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Paskalya tatilinde de Güney Tirol'deki Grabspitze Dağı'nda (3059 m) bir dağcı çığa yakalandı. 1.5 metre kar altına gömülen 37 yaşındaki adam, sinyal cihazı sayesinde hızla bulunarak hastaneye kaldırıldı. Durumunun kritik olduğu öğrenildi. Uzmanlar, yüksek dağ turlarına çıkanları mutlaka kürek, sondaj çubuğu ve sinyal cihazı (LVS) taşımaya çağırdı. Yetkililer, "Çığ durduğunda gömülenlerin neredeyse tamamı hayattadır. Kurtulma, 10 dakika içinde yüzde 90 iken, bu süre geçtikçe hayatta kalma oranı hızla düşmektedir" uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!