Çifte vatandaşlığı kaldırmak, çağdışılık olur

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlığı kaldırmak, çağdışılık olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 13:42

Almanya’da Hıristiyan Birlik partili eyalet içişleri bakanları perşembe günü yeni güvenlik önlemleri taleplerini kamuoyuna açıklayacak. Ancak Saksonya Anhalt’ın Hıristiyan Birlik Partili İçişleri Bakanı Stahlknecht, çifte vatandaşlığın kaldırılması talebine karşı çıktı.

Haberin Devamı

Almanya’da terör tehlikesi nedeniyle yeni güvenlik önlemleri çerçevesinde çifte vatandaşlık yeniden tartışmaya açıldı. Hıristiyan Birlik partili (CDU/CSU) eyalet içişleri bakanları Berlin Açıklaması altında güvenlik tedbirlerini içeren bir taslak hazırladı. Taslakta çifte vatandaşlığın kaldırılması ve burka yasağı talepleri yoğun tartışma yarattı. Hıristiyan Birlik Partili eyalet içişleri bakanları perşembe günü Berlin’de Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile birlikte bu talepleri ele alacak. Bakan de Maiziere çifte vatandaşlığın kaldırılması ve burka yasağı taleplerini daha önce reddetti. Saksonya Anhalt İçişleri Bakanı CDU’lu Holger Stahlknecht de, çifte vatandaşlığın kaldırılması talebine karşı çıktı. Stahlknecht çifte vatandaşlığı kaldırmanın ‘çağa uygun olmayacağını’ söyledi.

Haberin Devamı

BAKANA DESTEK VERDİ

Alman Deutschlandfunk radyosuna konuşan Stahlknecht şunları söyledi: “Çifte vatandaşlığın bağlılık veya uyuma hazır olmakla ilgisi yok. Genel olarak çifte vatandaşlığı sorgulamak, 21’inci yüzyıla uygun olmaz. Biz dünyaya açık, hoşgörülü bir ülkeyiz. Elbette, bir kişide terör tehlikesi görülürse, o zaman bu kişiyi kolay sınır dışı edebilmek için Alman vatandaşlığını iptal etmeyi düşünmek lazım. Bunu Bakan de Maiziere söyledi. Ben tamamen onun görüşündeyim. Ama genel olarak çifte vatandaşlığı kaldırmak hedefi aşar ve modern değil.”

BURKA YASAĞINA KARŞI DEĞİL

Saksonya Anhalt İçişleri Bakanı Stahlknecht burka yasağını ise düşünebileceğini söyledi. Burka yasağının bir güvenlik sorusu değil, uyum sorusu olduğunu belirten Stahlknecht, burkanın ayrımcı olduğunu savundu ve “Bizim toplumsal değerlerimize uygun değil” dedi. Stahlknecht, Avrupa Adalet Divanı’nın burka yasağını inanç özgürlüğüne aykırı bulmayan kararına dikkati çekti.     

BAKMADAN GEÇME!