Çift kol nakli için Almanya’dan Türkiye’ye gitti

Güncelleme Tarihi:

Çift kol nakli için Almanya’dan Türkiye’ye gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2021 10:21

Almanya’nın Köln kentinde 4 yıl önce menenjitin bir türü olan ‘Meningokok’ hastalığı nedeniyle böbrekleri iflas eden, iki kolu ve ayaklarını kaybeden Beyza Doğan (24), annesinden nakledilen böbrekle yaşama tutundu. Çift kol nakli olmak için Antalya’ya gidip muayene olan Doğan, bekleme sırasına kaydoldu.

Haberin Devamı

KÖLN’de yaşayan diş teknisyeni Beyza Doğan, 4 yıl önce Meningokok hastalığına yakalandı. Devamında gelişen kan zehirlenmesi sonucu böbrekleri iflas eden Doğan, kollarını ve ayaklarını da kaybetti. Almanya’da annesi Mihriban Doğan’ın (54) iki yıl önce bağışladığı böbrekle yeniden hayata tutunan Beyza Doğan, çift kol nakli olmak için araştırma yaptı. Beyza Doğan, aynı zamanda aile doktorları olan Antalya Kepez Belediyesi Tıp Merkezi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Yılmaz’ın yönlendirmesiyle Antalya’ya giderek, çift kol ve yüz nakilleriyle dünyaca tanınan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile görüştü. Doğan, yapılan çeşitli testlerin ardından çift kol nakli olmak için kadavradan bağış bekleme sırasına dahil oldu.

Çift kol nakli için Almanya’dan Türkiye’ye gitti
Prof. Dr. Ömer Özkan

Haberin Devamı

‘ESRA DOĞAN NAKİL İÇİN İSTEKLİ’
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Yılmaz, hastası Beyza Doğan’ı uzun süredir takip ettiğini ve periyodik kontrollerini üstlendiğini belirtti. Dr. Yılmaz, “Hastanın kontrolleri esnasında çoklu uzuv nakilleri için en uygun yerin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olduğunu düşündüm. Prof. Dr. Ömer Özkan hocamız ile görüştüm” dedi. Beyza Doğan’ın muayenelerini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ise şunları söyledi: “Beyza şu anda protezlerini kullanıyor. Hayatını devam ettiriyor ama belli sıkıntıları var. Ekstremite nakilleri için şu anda istekli görünüyor. Endikasyonlar için de uygun bir hasta. Yapılan testlerde şu an için sıkıntı görünmüyor. Fakat kısa zamanda karara varılabilecek durum yok. Birkaç kez daha testleri yapılacak. Uygun görüldüğünde listeye alınacak. Uygun bağışçı bulunduğunda da nakil yönünden bir engel görünmüyor şu an için.”

Çift kol nakli için Almanya’dan Türkiye’ye gitti
20 HASTA YÜZ NAKLİ İÇİN BEKLİYOR
2010 yılında ilk çift kol naklini, 2012 yılında ise ilk tam yüz naklini gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Özkan, bu operasyonlardan sonra AÜ Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nde 20 hastanın yüz, 43 hastanın çift kol nakli için bağışçı beklediğini kaydetti. Yüz nakli için bekleyen hastalardan 5’inin psikolojik ve vücut değerleri açısından her an nakil olabilecek seviyede olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ömer Özkan, “5 yüz nakli, 3 çift kol nakli yapan tecrübeli bir ekimiz var. Türkiye, Fransa’dan sonra dünyada en fazla yüz nakli yapılan ikinci ülke. Her an yüz ve kol nakillerine girmek için hazırız” dedi.
Çift kol nakli için Almanya’dan Türkiye’ye gitti

Çift kol nakli için Almanya’dan Türkiye’ye gitti
‘GÜZEL HABERİ HEYECANLA BEKLİYORUM’
Beyza Doğan ise yaşadıklarını yavaş yavaş atlattığını söyledi. Pozitif olmaya çaba gösterdiğini aktaran Doğan, “İlk günden beri çift kol naklini araştırdım. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve doktorlarının bu alanda en iyisi olduğunu anladım. Antalya’da çift kol nakli olmak, dünyaca ünlü merkezde nakil olmayı hayal ediyorum. Ömer Özkan hocam çok deneyimli bu konuda. Çok mutlu oldum, heyecanla bekliyorum güzel haberlerini. Tek hayalim bir an önce uygun bir donör bulunup ameliyat olmak” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!