Çekya’da Rus Kovid-19 aşısı gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Çekya’da Rus Kovid-19 aşısı gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2021 09:57

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Rusya’nın yeni tip koranavirüse (Kovid-19) karşıtı geliştirdiği Sputnik V aşısının Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onayı olmadan kullanılmasına sıcak bakmayan Sağlık Bakanı Jan Blatny’in istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ZEMAN, basına yaptığı açıklamada, virüsle mücadelede hem Rus hem de Çin aşılarının ülkede kullanılması gerektiğini savundu. Çekya Ulusal İlaç Kontrol Kurumu Başkanı Irena Storova ve Sağlık Bakanı Blatny’nin Rus aşısının EMA onayı olmadan kullanılmaması yönündeki yaklaşımlarına tepki gösteren Zeman, Başbakan Andrej Babis’in bu iki ismi görevden alması gerektiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Zeman ayrıca, Kovid-19 nedeniyle yaşanan can kayıplarından, aşıya yeşil ışık yakmayan iki ismin sorumlu olacağını ileri sürdü. Dışişleri Bakanı Tomas Petricek’in de başarısız olduğunu iddia eden Zeman, bu ismin de değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Çekya’da Rus Kovid-19 aşısı gerginliği

Haberin Devamı

BABİS: KABİNEDE DEĞİŞİKLİK YOK
Başbakan Babis, Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları üzerine halihazırda kabinede bir değişiklik yapmayı düşünmediğini belirtti. Bu arada Sağlık Bakanı Blatny de istifa etmeyeceğini açıkladı. Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Çekya’da günlük vaka sayılarındaki ciddi artış nedeniyle sağlık sitemi çökme noktasına geldi. Hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle Çekya’da Sağlık Bakanı Blatny, 5 Mart’ta yaptığı açıklamada, Polonya, Almanya ve İsviçre’den Kovid-19 hastalarının kabul edilmesi yönünde talepte bulunmuş, ilk Kovid-19 hastası önceki gün Polonya’ya sevk edilmişti.

 

BAKMADAN GEÇME!