CDU/CSU aylar sonra öne geçti

Güncelleme Tarihi:

CDU/CSU aylar sonra öne geçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2022 12:11

Almanya’da geçen yıl yapılan genel seçimlerde yüzde 24.1 oy alarak tarihi bir yenilgiye uğrayan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) yeniden toparlanmaya başladı. Alman özel televizyon kanallarından RTL ve ntv adına Forsa tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 27 oy alarak iktidarın büyük kanadı Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) geçeceği saptandı.

Haberin Devamı

AYNI kamuoyu yoklamasında, SPD’nin yüzde 23, Yeşiller’in yüzde 16, Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 10, Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yüzde 9 ve Sol Parti’nin yüzde 6 oy alacağı belirlendi. Bir hafta önceki kamuoyu yoklamalarına göre CDU/CSU oy oranını yüzde 3 artırarak geçen yıl ağustos ayından beri yine ilk sıraya yerleşirken, iktidar ortakları SPD’nin yüzde 2 ve FDP’nin yüzde 1 oy kaybettiği kaydedildi. İktidarın diğer ortağı Yeşiller’in yanı sıra AfD ve Sol Parti’nin ise konumlarını koruduğu belirtildi.
Öte yandan Almanya’nın en yoğun nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde iktidarda bulunan CDU-FDP koalisyonunun çoğunluğu kaybedeceği sinyalleri de gelmeye başladı. 2017 yılında yüzde 33 oy alan CDU’nun 15 Mayıs 2022’de yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerinde yüzde 18 oy alacağı saptandı. 5 yıl önce yüzde 12.6 oy alan FDP’nin oy oranının ise yüzde 10’a düşeceği kaydedildi. Son kamuoyu yoklamalarına göre KRV seçimlerinde SPD’nin yüzde 28, Yeşiller’in yüzde 16 oy alacağı belirlendi. Yüzde 3 oy alması beklenen Sol Parti’nin ise yüzde 5 barajını aşamayacağı belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!