Güncelleme Tarihi:
Almanya’nın Frankfurt kentinde yaşayan ressam Refik Tekinalp’ın tarihte ve günümüzde, her iki ülkeden Türk-Alman ilişkilerine katkıda bulunan, farklı sosyal konumlardan ve mesleklerden, temsili olarak seçilen kişilerin dijital tekniklerle yaptığı resimleri ve kısa meslek öyküleri “Türk-Alman Belgesel Sanat Kolleksiyonu 2025- Berlin” sergisinde yer aldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Türkiye’nin yeni Almanya Büyükelçisi Gökhan Turan, konukları selamlarken, “Türkiye-Almanya ilişkileri, tarihi, siyasi, insani ve kültürel boyutlarıyla çok katmanlı bir ilişkiler ağını temsil ediyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ile Almanya İmparatorluğu arasındaki müttefiklik bağı, Almanya’nın 1955’te NATO’ya dahil olmasıyla tekrar tesis edilmiş, 20. yüzyılın başlarında, İstanbul-Bağdat demiryolunun yapımı gibi önemli yatırımlarla gelişen iş birliği, günümüzde birçok alana tesir etmiştir. Bugün bu ilişkiler ağının her veçhesinde muhataplarımızla yapıcı diyalog içerisinde olmak için gayret gösteriyor, ortaklığımızı geliştirmek için azimle çalışıyoruz” dedi.
İKİ KÜLTÜR ARASINDA KÖPRÜ OLDULAR
Almanya ile Türkiye arasındaki tarihi ilişkilerin 1961 yılında imzalanan İşgücü Anlaşması ile yeni bir boyut kazandığını hatırlatan Büyükelçi Turan, O dönemde Almanya’ya çalışmak üzere gelen vatandaşlarımız, sadece emeğiyle değil, yüreği ve kültürüyle Türkiye ile Almanya arasında sağlam temelli bir köprünün ilk sac ayaklarını oluşturmuşlardır. Bugün Almanya’da sayıları 3,5 milyona varan insanımız, Almanya’nın inşası ve gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Bu nedenle bu serginin iki ülke arasında kurulan köklü ilişkilerin yaşayan bir hafızasını temsil ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Burada yer alan portreler, yalnızca bireyleri değil; iki ülke arasındaki ortak geçmişi, ortak çabaları ve ortak geleceği de simgeliyor. Bu portrelerde göreceğiniz yüzler, bir kısmı sanatçımızın yaşadığı Hessen eyaletinde öne çıkmış olan sanatçılar, akademisyenler, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, iş insanları, siyasetçiler, işçiler, düşünürler. Hepsi kendi alanlarında, iki toplumu birbirine yakınlaştıran, karşılıklı anlayışı ve saygıyı pekiştiren katkılarda bulundular, bulunmaya da devam ediyorlar. Kimileri Almanya’da Türkiye’yi anlattı, kimileri Türkiye’de Almanya’yı tanıttı. Kimileri iki kültür arasında köprü oldu, kimileri bu iki kültürün parçalarını birleştirmek suretiyle yeni bir kimlik yarattı. Onların hikayeleri, aslında hepimizin ortak hikayesini oluşturdu” diye konuştu.
Büyükelçi Gökhan Turan, ressam Refik Tekinalp ve Proje Koordinatörü Salih Taşdirek olmak üzere, bu anlamlı etkinlikte emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ederken, hedefin Türk-Alman dostluğunu geliştirmek olduğunun da altını çizdi.