Büyük projeye siber saldırı

Güncelleme Tarihi:

Büyük projeye siber saldırı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2014 15:36

ABD öncülüğünde aralarında Türkiye ve Danimarka’nın da bulunduğu 8 ülkenin ortak F35 projesinin siber saldırıya uğradığı iddia edildi. Danimarka’nın Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Avustralya ve Birleşik Krallık’la beraber çalıştığı ABD’nin ünlü F35 savaş uçağı projesinden dolayı takip edildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Savunma Bakanlığı Siber Güvenlik Merkezi bölümünden Thomas Lund Sörensen, saldırının çok planlı, hedefe yönelik ve uzun süreli olduğunu belirtti.

Danimarka’nın en büyük silah üreticisi Terma’nın, 2008-2012 arasında siber saldırı ile önemli bilgilerinin ele geçirildiği bildirildi. Yabancı ülke ajanlarının Danimarka savunma sanayisini uzun yıllar siber saldırıyla izlediği düşünülüyor. Danimarka resmi televizyonu DR tarafından yapılan haberde siber saldırının ardında Çin var.

Danimarka savunma bakanlığının çok gizli sistemine giren profesyonel bilgisayar korsanlarının Terma’nın F35 savaş uçakları için ürettiği elektronik radar sistemiyle ilgili gizli bilgilere ulaştığı tahmin ediliyor. Savunma bakanlığına bağlı Siber Güvenlik Merkezi’nden Thomas Lund Sörensen, 2012 sonlarına doğru siber ajanlık konusunda bilgi sahibi olduklarını ve bu konuda silah sanayisinde üretim yapan firmaları uyardıklarını açıkladı.

DR, sadece Terma ile birlikte silah üreten en az 5 Danimarka firmasının siber saldırıya uğradığını savundu. Siber Güvenlik Merkezi yetkilileri konunun hassasiyetinden dolayı firmalar hakkında bilgi vermekten kaçındı. Yetkililer, hangi bilgilere erişildiği konusunda net fikirlerinin olmadığını konunun detaylı inceleme sonucu açıklığa kavuşacağını söyledi.

Güvenlik firması Alienvault, Danimarka silah sanayiinin kalbine siber saldırı düzenleyip gizli bilgilere uşan hackerlerin kod adının Whg0001 olduğunu ve Çin genelkurmayı ile irtibartlı olduğunu savundu.

F35, savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olması dolayısıyla tüm görevleri yerine getirmesi için tasarlanıyor. Çin daha önce F35 savaş uçağının kopyası olan J20 uçağını tanıtmıştı. Çin’in Kopenhag büyükelçiliği ajanlık iddialarını yalanlarken, Terma firması konuyla ilgili yorum yapmayacaklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!