Burası da Almanya’nın Hollywood’u

Güncelleme Tarihi:

Burası da Almanya’nın Hollywood’u
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2018 12:49

Almanya’nın Hollywood’u olarak tanınan Babelsberg, dünyanın en eski film stüdyosu. Hitler’in propaganda filmlerinden çok sayıda Oscar ödüllü filmlere ev sahipliği yapan Babelsberg, aynı zamanda bir tarih. Rüyalar burada beyaz sahneye uyarlanıyor.

Haberin Devamı

ÜNLÜ Alman yönetmen Volker Schlöndorf, “Filmler bir rüya fabrikasıdır. Ama rüyaları beyaz perdeye aktarmak zordur. Çünkü herkesin rüyası farklıdır” der. İşte bu rüyaların beyaz perdeye aktarıldığı Babelsberg film stüdyolarındayız. Adını kutsal ‘Babil’ kentinden alan ve Berlin’e 35 kilometre mesafedeki Potsdam’ın bir semti olan Babelsberg (Babil Dağı), Almanya’nın Hollywood’u olarak tanınır. Ünlü filmlerin üretildiği bir rüya fabrikası burası. Alman sinemasının beşiği.

Burası da Almanya’nın Hollywood’u

BİNLERCE LİTRE KAN
Ünlü Alman yönetmenler Tom Tykwer, Volker Schlöndorf, Fritz Lang, ABD’li çılgın yönetmen Quentin Tarantino ve daha birçokları için ana kucağı olmuştur burası. Filmlerinde daha çok yapay kan ve ateş kullanan biri olan Tarantino’nun çekim yaptığı Marlene Dietrich Salonunda çekimlerden yıllar sonra bile halen kan çıktığı anlatılır. Çünkü tabana binlerce litre kan döktürmüştü. 
Aralarında Marlene Dietrich, Tom Cruise, George Clooney, Tom Hanks, Brad Pitt, Kate Winslet gibi dünya yıldızlarının yolu da Babelsberg’ten geçmişti. 
Gerilim ve korku türünün en büyük ustası Alfred Hitchcock, asistan olarak çalıştığı Babelsberg’i, “Sinema tekniğini öğrendiğim yer” diye tarif eder.

Haberin Devamı

Burası da Almanya’nın Hollywood’u

1912 YILINDA KURULDU
Babelsberg’in tarihi, sinemanın tarihi kadar eskidir. Hareket eden resimlerden oluşan ilk film gösterisinin gerçekleştiği 1895 yılı, sinema tarihinin başlangıcı olarak alınır. Babelsberg Film Stüdyosu ise 1912’de kurulur. İlk çekilen film Alman rejisör Urban Gad’ın yönettiği ‘Der Totentanz’ (Ölüler Dansı) adlı sessiz filmdir.
Nazi iktidarı döneminde Hitler rejiminin propaganda filmleri de burada çekildi. Hitler’in Propaganda Bakanı Joseph Gobbels, buraya üs kurdu ve filmleri buradaki özel bürosunda yönetti. Hitler buranın müdavimlerindendi. Savaştan sonra Doğu Almanya’da kalan Babelsberg, halk arasında Hollywood ve dönemin Doğu Almanya Başbakanı Honecker’in isminin birleşmesinden oluşan ‘Honnwood’ olarak anılır. Duvarlar yıkıldıktan sonra özelleştirilen Babelsberg, yeniden dünya sinemalarına açılır.

Haberin Devamı

Burası da Almanya’nın Hollywood’u

 MERKEL ZİYARET ETTİ
2004’te, Alman imparatorluk ordusu albayı Stauffenberg’in Hitler’e başarısız suikastını anlatan ‘Stauffenberg Suikastı’ filmine ev sahipliği yaptı. Polonya kökenli Fransız yönetmen Roman Polanski, üç Oscar ödüllü ‘Piyanist’ filmini burada beyaz sahneye uyarladı. Ünlü yönetmen Steven Spielberg, ‘Soğuk Savaş’ döneminde Amerikan ve Rus ajanların takasını anlatan ‘Bridge of Spies’ (Casuslar Köprüsü) adlı filminin bir bölümünü Babelsberg’te çekti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, filmin çekimini yerinde izledi ve yönetmen Steven Spielberg ile başrol oyuncusu Tom Hanks’i sette ziyaret etti.

Haberin Devamı

Burası da Almanya’nın Hollywood’u

BİR KAR, BİR ZARAR
Almanya’nın yıllık film bütçesi 400-500 milyon euro arasında. Bunun 70-140 milyon eurosu Babelsberg’e gidiyor. Star Wars (Yıldızlar Savaşı) filminin yıllık bütçesinin 300-350 milyon euro olduğu düşünülürse, Alman sinema bütçesi devede kulak gibi. 2007’de 87.1 milyon euro ciro yapan Babelsberg, 6 milyon euro kâr etti. Ancak 2012’de cirosu 9 milyon euroya düştü. Zararı 7.2 milyon euroyu buldu. Uluslararası filmlere ev sahipliği yaptığı zamanlarda kar eden Baabelsberg, bugün, Budapeşte, Prag ve Londra film stüdyolarıyla rekabet halinde. Şimdi stüdyoda ‘Traumfabrik’ (Rüya Fabrikası) adlı sinema filminin çekimleri devam ediyor.

 

BAKMADAN GEÇME!