Bu oyunda her şey kırmızı

Güncelleme Tarihi:

Bu oyunda her şey kırmızı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2016 09:14

Genç yönetmen Ersan Mondtag’ın (Ersan Aygün), Schauspiel Frankfurt tiyatrosunda sahneye koyduğu ‘İphigenie’ çok büyük tartışma yaratacak. Mitolojik öykü Almanya’da büyüyen yabancı düşmanlığına uyarlanmış bulunuyor.

Haberin Devamı

BERLİN doğumlu Ersan Mondtag, Almanya’nın en genç yetenekli yönetmeni seçildi. Asıl adı Ersan Aygün... Türkçeden Almanca’ya çevirdiği ‘ay’ (mond) ve ‘gün’ (tag) sözcüklerinden oluşan ‘Mondtag’ı soyadı olarak kullanıyor. Ersan Mondtag, Schauspiel Frankfurt tiyatrosunda Alman yazar Goethe’nin İphigenie adlı mitolojik öyküsünü sahneye koydu. İphigenie kanlı bir aile öyküsü ve Ersan Mondtag bu kanlı öyküyü Almanya’da mülteci akınıyla yeniden hortlayan yabancı düşmanlığına uyarlamış. 

Sahne tamamen kırmızıya boyanmış. Oyuncuların mayoları kırmızı. Kırmızı sahne topuğa kadar suyu da kan gibi yansıtıyor. Koro, Akif Pirinçci ve Alvis Hermenis’in yabancı düşmanı sözlerini seslendiriyor ve kadın kahraman İphigenie’yi “Bizi korkuların ızdırabından kurtar. Bizi vebalı insan tehlikesinden koru. Yok et onları, öldür onları, öldür, öldür!” diye cinayet işlemeye çağırıyor.

Haberin Devamı

KANLI BİR AİLE ÖYKÜSÜ

İphigenie, Truva’ya savaş açan kral Agememnon’un kızı. Agememnon Truva’ya savaşa giderken, gemileri rüzgarsızlıktan hareketsiz kalınca, kızını kurban etmesi isteniyor. Agememnon, kızı İphigenie’yi cellata teslim ediyor. Truva’dan zaferle dönen Agememnon’u, kızının intikamını almak için karısı sevgilisiyle bir olup öldürüyor. İphigenie’nin ağbeyi ise babasının intikamını almak için annesini öldürüyor. Yazar Goethe’nin öyküsünde ise İphigenie bir oyunla kurtuluyor ve Tauris adasına kaçıyor. Ama adaya gelen tüm yabancıların başı vuruluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!