‘Bu bir oyun değil’, dedi vatandaşı uyardı!

Güncelleme Tarihi:

‘Bu bir oyun değil’, dedi vatandaşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2022 13:46

Almanya, Rusya’nın ‘Kuzey Akımı 1’deki onarım ve bakım çalışmalarını gerekçe göstererek gaz tedariğini yüzde 60 oranına indirmesi üzerine ‘acil durum planının ikinci aşaması’nı yürürlüğe koydu. Tüketicileri daha fazla fiyat artışına hazırlıklı olmaları konusunda uyaran Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, gaz güvenliğinin ise şu anda hâlâ garanti altında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BUNA rağmen ‘durumun ciddi’ olduğunu ifade eden Habeck, “Gaz kaynaklarının kısılması bize yönelik ekonomik bir saldırıdır” diyerek Rusya’yı işaret etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in stratejisinin belirsizliği artırmak, fiyatları artırmak ve bölmek olduğunu ifade eden Habeck, “Gaz krizi içindeyiz. Gaz artık çok kıt bir üründür. Fiyatlar şu anda zaten yüksek ve daha fazla artış için kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Bu bir oyun değil” dedi. Habeck, fiyat artışlarının birçok vatandaş ve girişimci için aşırı bir yük olduğunu kaydetti. Acil durum planının ikinci aşamasında önceliğin gaz depolama tanklarını doldurmak olduğunu, alternatif tedarikçilerin aranacağını ve yenilenebilir enerjilerin yaygınlaştırılacağını belirten Habeck, daha önce söylediği gibi gaz tüketiminde daha fazla tasarruf yapılması gerektiği yönündeki görüşünü yineledi. Almanya’da enerjideki sıkıntı için üç aşamalı ‘acil durum planı’ öngörülüyor. Bu planlardan ilki olan ‘erken uyarı aşaması’ 30 Mart’ta ilan edilmişti. Plana göre ‘üçüncü acil durum aşaması’, gaz tedariğinde ciddi bir kesinti yaşanması veya olağan dışı bir talep durumundaki arz eksikliğinde alınıyor. Ancak piyasa şartlarının, hâlâ talebi karşılayabilecek seviyede olduğu ifade edildi.

‘Bu bir oyun değil’, dedi vatandaşı uyardı
BAKANLIK RAPOR HAZIRLADI
Almanya’da kış aylarında olası bir gaz sıkıntısında nasıl bir önlem alınacağı da tartışılmaya başlandı. Tüketicilere zorunlu gaz tasarrufu da konuşulanlar arasında. Buna göre ev sahiplerinin kış aylarında 22-24 derece arasında ısı sağlamasını zorunlu kılan yasal düzenlemenin değiştirilerek 19 dereceye indirilebileceği belirtiliyor. Öte yandan sanayide ve elektrik üretimindeki gaz tüketiminde de tasarrufa gidilmesi planlar arasında. Ekonomi Bakanlığı, konuyla ilgili olarak 5 sayfalık rapor hazırladı. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, gerekirse kömür santrallarının yeniden devreye sokulabileceğini açıkladı. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) ise bu yıl sonunda kapanacak son 3 atom santralının sürelerinin uzatılmasını gündeme getirdi. Ancak Başbakan Olaf Scholz, Alman sanayicilerin geleneksel ekonomi zirvesinde yaptığı konuşmada buna gerek olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

TAMAMEN KESİLEBİLİR
Federal Enerji Ağı’na göre Almanya’da şu anda gaz depolarındaki doluluk oranı yüzde 56.7. Hükümetin hedefi 1 Ekim’de bunu yüzde 80’e, 1 Kasım’da ise yüzde 90’a çıkarmak. Rusya, doğrudan Almanya’ya gaz tedariğini sağlayan ve 2011’de hayata geçirilen Kuzey Akımı 1’deki gaz tedariğini günlük 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürdü. Gazprom, Kanada’da yaptırımlar dolayısıyla tutulan ‘yalıtım türbini’ getirilemediği için gaz tedariğini düşürmek zorunda kaldığını açıkladı. Rusya’nın AB Büyükelçisi Vladimir Tschichow, tadilatın yapılamaması durumunda Kuzey Akım 1’deki tedariğin tamamen kesilebileceğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!