Güncelleme Tarihi:
Britanya Alevi Federasyonu (BAF) ve İngiltere Alevi Kültür Merkezi- Cemevi (İAKM-Cemevi) tarafından 13’üncüsü düzenlenen festivalin bu yılki teması, Alevi inancının sevgi, adalet ve barış temelli öğretisini yansıtan: “Aşk ile Yürüyoruz!” oldu. Festival 25 Mart’ta Cemevi’nde yapılan açılış resepsiyonuyla başladı. Panel, kültürel ve sanatsal faaliyetlerle devam etti ve hafta sonu BAF yerleşkesinde gerçekleştirilen coşkulu park festivaliyle son buldu. Festivalin temel amacının Alevi toplumunun kültürünü, inancını ve felsefesini yaşatmak, geniş kitlelere tanıtmak ve özellikle genç kuşaklara aktarmak olduğu belirtildi.
ÖZGÜRLÜK TEHDİT ALTINDA
BAF Eş Başkanı Dilek İncedal festivalde yaptığı konuşmada Avrupa’da yükselen ırkçılığı ve göçmen karşıtlığını hatırlatarak, “Eşitlik, özgürlük ve barış tehdit altında” dedi. İAKM Cemevi Başkanı İbrahim Has ise “Bugün sadece bir festivalde değiliz, yüzyıllardır bir sevdanın devam ettiğini ilan etmek için buradayız. Ana vatanımızdan binlerce kilometre ötede olsak da kimliğimizi kültürümüzü yaşatmak için buradayız” dedi.
SEMAH DÖNÜLDÜ
Festivalde semah hocası Seher Ağbaba yönetiminde Britanya genelindeki cemevlerinin semah grupları semah döndü. Seher Ağbaba yönetiminde İAKM-Cemevi Çocuklar ve Gençler Halk Oyunları Ekibi Artvin yöresi oyunları sergiledi. İAKM- Cemevi ve Enfield Cemevi bağlama hocaları ve öğrencilerinden 80 kişi bağlama çalıp deyişler söyledi. Çok sayıda yemek stantlarının yer aldığı festivalde sanatçılar da sahne aldı. Festivale Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eş Başkanları Nevin Kamil Ağaoğlu ve Hüseyin Mat’ın da yer aldığı Alevi kurum yöneticileri ile Türkiye’den çok sayıda siyasetçi katılarak birer konuşma gerçekleştirdiler. Katılımcılar arasında BAF Kurucu Başkanı İsrafil Erbil de yer aldı.