BfV’ye pazartesiye kadar süre: ‘Ya değiştir ya da…’

Güncelleme Tarihi:

BfV’ye pazartesiye kadar süre: ‘Ya değiştir ya da…’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2025 10:55

Almanya’da CDU/CSU ile SPD’nin oluşturacağı yeni koalisyon hükümeti gelecek hafta salı günü iktidarı devralmaya hazırlanırken, ülkenin gündemine sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yasaklanıp yasaklanmaması tartışmaları yerleşti. AfD, değerlendirmeyi değiştirmesi için BfV’ye pazartesi gününe kadar süre tanıdı.

Haberin Devamı

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından hazırlanan 1100 sayfalık raporda, anayasal düzene karşı faaliyetlerde bulunduğu ve insan onurunu hiçe saydığı gerekçesiyle AfD’nin ‘kesinleşmiş aşırı sağcı’ olarak sınıflandırılması ülkede gündemi değiştirdi. AfD Eş Başkanları Alice Weidel ile Tino Chrupalla, partilerine haksızlık edildiğini ve mahkemeye başvuracaklarını açıklarken, partinin avukatları BfV’ye ‘kesinleşmiş aşırı sağcı’ sınıflandırılmasını geri alması için ültimatom verdi. Höcker Avukatlık Bürosu tarafından gönderilen ve 48 sayfadan oluşan itirazda BfV’nin, değerlendirmeyi pazartesi gününe kadar değiştirmesi talep edildi. Aksi halde Köln İdari Mahkemesi’ne başvurarak dava açacaklarını duyurdu.

BfV’ye pazartesiye kadar süre: ‘Ya değiştir ya da…’

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz

Haberin Devamı

MERZ HİÇBİR AÇIKLAMA YAPMADI
Almanya’da görevi bırakacak olan Şansölye Olaf Scholz, AfD yasağı konusunda ‘acele edilmemesi’ önerisinde bulunurken, Almanya’nın 10’uncu Başbakanı olmaya hazırlanan CDU lideri Friedrich Merz, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. ‘Kardeş parti’ CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de çekimser bir tutum sergiledi. Söder, “Bu BfV’nin uyarı çağrısıdır. AfD, tümden aşırı sağcıdır. Şurası bir gerçek: Demokrasi düşmanlarına hoşgörü yoktur. Aradaki yangın duvarı devam edecektir” açıklamasında bulundu.

BfV’ye pazartesiye kadar süre: ‘Ya değiştir ya da…’

Saksonya-Anhalt Eyalet Başbakanı Reiner Haselolff

‘DEMOKRASİMİZ İÇİN BİR TEHLİKE’
CDU’lu Schleswig-Holstein Eyalet Başbakanı Daniel Günther ise AfD’nin yasaklanması için gereken girişimlerde bulunulmasını istedi. CDU’lu Saksonya Eyalet Başbakanı Michael Kretschmer, “Demokrasi düşmanlarımıza karşı mücadele sadece devlet tarafından verilmez” derken Saksonya-Anhalt Eyalet Başbakanı Reiner Haselolff, “AfD demokrasimiz için bir tehlikedir. AfD’ye karşı sınırlar belirlenmeli ve iş birliği yapılmamalı. Ama AfD’ye karşı siyasi mücadele verilmeli” diyerek yasaktan yana olmadığı sinyali verdi. SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil da “AfD yasağı olasılıklardan biridir” diyerek çekimser bir tutum sergiledi. Klingbeil, bu konunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini de söyledi.

Haberin Devamı

5 EYALETTE ‘ŞÜPHELİ’ KATEGORİSİNDE
Yeşiller’in eski Eş Başkanı Ricarda Lang, AfD’nin yasaklanmasını savunurken, partinin Federal Meclis milletvekilleri, yasaklanma şansıyla ilgili bir rapor hazırlanmasını önerdiler. Sol Parti ise AfD’nin yasaklanmasını istedi. Sol Parti Eş Başkanı Jan van Aken ile partinin Federal Meclis Grup Başkanı Heidi Reichinnek AfD’nin yasaklanması için gerken girişimlerde bulunacaklarını ilan ettiler.
AfD’nin, eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya, Saksonya -Anhalt ve Thüringen’de ‘kesinleşmiş aşırı sağcı’ olarak sınıflandırıldığına ve Almanya’nın 5 eyaletinde ‘şüpheli’ kategorisinde olduğuna dikkat çekilirken, yasak için tüm eyaletlerin birlikte hareket etmelerinin mümkün olmayacağı da ileri sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!