Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Kurban Bayramı etkinliklerinde birlik, beraberlik ve dayanışma sergilendi. Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg kesiminde Türk sivil toplum kuruluşları Türk Cemaati Berlin(TGB), Berlin Alperen Ocakları, Erdemli İş Adamları Birliği (ERİAD), European Business Association (EUBA), Hayrat Berlin, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), Berlin İslam Federasyonu, Almanya İslam Konseyi (Islamrat), MÜSİAD Berlin, Semerkand Vakfı, UID Berlin ve Vahdet Kültür Merkezi’nin ortak organizasyonuyla düzenlenen bayramlaşma etkinliği ve MÜSİAD’ın bayramlaşması yoğun katılımla gerçekleşti. Kreuzberg’deki etkinliğe Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan ve Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı’nın yanı sıra Alman siyasetinin önde gelen isimleri, diplomatik temsilciler, kamu yöneticileri, iş insanları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yurttaşlarımız bir araya geldi. MÜSİAD’ın etkinliğine de vatandaşların yanısıra konuşmacı olarak SPD’li Federal Meclis milletvekili Hakan Demir Berlin Eyalet Parlamentosu SPD Meclis Grup Başkanı Raed Saleh katıldı.
Kültürel bağları güçlendirelim
STK’ların ortaklaşa düzenlediği etkinlikte bir konuşma yapan Büyükelçi Gökhan Turan, bayramların toplumsal dayanışmayı güçlendiren önemli günler olduğunu belirtirken, bu tür etkinliklerin kültürel bağların güçlenmesine ve yeni nesillere aktarılmasına katkı sağladığını da vurguladı. Bayramların yalnızca dini bir vecibe değil, aynı zamanda toplumun farklı kesimlerini bir araya getiren önemli buluşmalar olduğunun altını çizerken, “birlik ve beraberlik duygusunun korunmasına önem verelim, kültürel bağları güçlendirelim” çağrısında da bulundu.
Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı da programa katılarak davetlilerle bayramlaştı. Şanlı, Berlin’deki Türk toplumunun birlik ve beraberliğini yansıtan bu tür organizasyonların önemine dikkat çekerek katılımcılarla sohbet etti.
Programa, Berlin Emniyet Müdürü Dr. Barbara Slowik, Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekilleri Derya Çağlar (SPD) , Elif Eralp (Sol Parti), Sevim Aydın (SPD),Tuba Bozkurt (Yeşiller) ve René Pérez Domínguez (Sol Parti) de katılımcılarla bayramlaştılar.
Kardeşlik duygularını güçlendirme günü
MÜSİAD Berlin’nin Kurban Bayramı dolayısıyla düzenlediği geleneksel bayramlaşma kahvaltısı, iş dünyası, siyaset ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi. MÜSİAD Berlin Başkanı Sezai Akan, “Bayramlar birlik ve dayanışmanın en güçlü günleridir” derken, Berlin’deki Türk iş dünyasının ekonomik hayata sunduğu katkılara da dikkat çekti.
Etkinliğe hem konuşmacı hem konuk olarak katılan SPD’li Raed Saleh, yaklaşan Berlin seçimleri öncesinde vatandaşların öncelikli gündeminin konut sorunu, kira artışları ve yaşam pahalılığı olduğunu söyledi. Saleh, insanların siyasetin kendi sorunlarıyla ilgilendiğini düşünmediklerini dile getirirken, “İnsanlarımız artık siyasi polemiklerden çok günlük yaşamını etkileyen sorunlara çözüm bekliyor” dedi.
Ekonominin temel taşı
Bir “Gastarbeiter” (Misafir İşçi” evladı olan SPD’ li Federal Meclis milletvekili Hakan Demir de, göçmen girişimcilerin Almanya ekonomisinin temel taşı olduğunu vurguladı. Almanya ekonomisinin geleceği, iş gücü açığı ve göç politikaları üzerine değerlendirmelerde bulunurken, Almanya’nın ekonomik başarısında göçmen kökenli girişimcilerin ve çalışanların büyük pay sahibi olduğunun da altını çizdi. Hakan Demir, “Eğer Almanya’da göçmen kökenli girişimciler ve milyonlarca göçmen kökenli çalışan olmasaydı, bugün ülkenin ekonomik görünümü çok daha kötü olurdu” dedi.
Sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Federal Meclis’te göç ve remigrasyon (geri dönüş-gönderme) politikalarına karşı sık sık söz aldığını belirten Demir, bu partinin milyonlarca insanın Almanya’dan gönderilmesini savunan söylemlerinin toplumsal huzur açısından ciddi riskler oluşturduğuna da dikkat çekti.

