Berlin’de yeni hükümet göreve başladı

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de yeni hükümet göreve başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2021 14:04

Almanya’da 26 Eylül’deki genel seçimlere paralel olarak yapılan Berlin eyalet seçimleri sonrası üç partinin bir araya gelerek oluşturduğu hükümet bugün resmen göreve başladı. Türkiye kökenli iki müsteşar da yeni hükümette yer aldı.

Haberin Devamı

SEÇİMLERDEN yaklaşık üç ay sonra 3 parti başkanı ve toplam 11 parti üst düzey yöneticisi koalisyon sözleşmesini imzaladı. Yeni hükümet, Berlin seçimlerinden zaferle ayrılan SPD öncülüğünde kuruldu. Bir anlamda önceki hükümetin devamı niteliğinde olan üçlü koalisyonda SPD, Yeşiller ve yine Sol Parti yer aldı. Yeni hükümet Berlin eyalet parlamentosunda yapılan oylamadan sonra resmen göreve başladı. Yapılan oylamada Franziska Giffey 139 oydan 84’ünün oyunu aldı. Siyasi kariyerine SPD’de başlayan Giffey, Neukölln Belediye Başkanlığı yaptı. Önceki hükümette Federal Aile Bakanı olarak görevlendirilen Giffey, doktora çalışmasında intihal yaptığının tespit edilmesi üzerine bakanlık görevini bırakarak eyalet politikasına geri döndü. Yeni yasama döneminde Federal Meclis milletvekili olan Michael Müller’den görevi devralan Franziska Giffey, Berlin eyaletinin ilk kadın başbakanı oldu. Yeni kabinede SPD dört, Yeşiller ve Sol Parti ise üçer koltuk aldı. Bağımsız olarak hükümette yer alan Stephan Schwarz da Ekonomi ve Enerji Senatörü oldu.

Berlin’de yeni hükümet göreve başladı

İKİ TÜRKİYE KÖKENLİ MÜSTEŞAR
Türkiye kökenli iki müsteşar da yeni hükümette yer aldı. 20 yıla yakın SPD’den eyalet milletvekili olarak görev alan Ülker Radziwill İmar Senatörlüğü’nde, Aziz Bozkurt ise Eğitim Senatörlüğü’nde müsteşar olarak görev alacak. Ülker Radziwill, bu yıl yapılan seçimlerde çok az bir farkla Meclis’e girememişti. 1998 yılından bu yana SPD üyesi olan Aziz Bozkurt ise parti bünyesindeki Göçmen Çalışma Grubu’nda yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Haberin Devamı

İşte Berlin eyaletindeki yeni senatörler:
Eyalet Başbakanı: Franziska Giffey / SPD
İçişleri Senatörü: Iris Spranger / SPD
Eğitim, Gençlik ve Aile Senatörü: Astrid-Sabine Büsse / SPD
İmar, Konut ve Şehircilik Senatörü: Andreas Geisel / SPD
Maliye Senatörü: Daniel Wesener (46), Yeşiller
Çevre, İklim ve Tüketiciyi Koruma Senatörü: Bettina Jarasch / Yeşiller
Sağlık, Bakım, Eşitlik ve Bilim Senatörü: Ulrike Göte / Yeşiller
Adalet Senatörü: Lena Kreck / Sol Parti
Kültür ve Avrupa’dan Sorumlu Senatör: Klaus Lederer / Sol Parti
Uyum, İş ve Sosyal İşler Senatörü: Katja Kipping / Sol Parti
Ekonomi ve Enerji Senatörü: Stephan Schwarz (56), Bağımsız

Berlin’de yeni hükümet göreve başladı

BAKMADAN GEÇME!