Bazı erkeklerin DNA’sında var

Güncelleme Tarihi:

Bazı erkeklerin DNA’sında var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2015 11:54

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden bilim insanlarının İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden meslektaşları ile birlikte gerçekleştirdiği yeni bir araştırma bazı erkeklerin genleri nedeniyle çocukları taciz etmeye ve şiddet içeren cinsel suçlar işlemeye toplumun geri kalanından daha meyilli olduğunu ortaya çıkarttı.

Haberin Devamı

Araştırmada erkek kardeşleri cinsel suçlar nedeniyle hüküm giymiş olan erkeklerin tecavüz ve cinsel saldırı gibi suçlar işleme olasılığının hemcinslerinin geri kalanından 5 kat daha fazla olduğu görüldü.

Araştırmada, cinsel bir suç işleme riskinin %40 oranında genlere %60 oranında ise eğitim, yetiştirilme biçimi ve sosyo-ekonomik düzey gibi çevresel faktörlere bağlı olduğu da tespit edildi.

Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar, ailesinde seks suçlarından hüküm giymiş kişiler bulunan erkeklere ilişkiler ve öfke kontrolü konusunda rehberlik hizmetleri verilebileceğini ve bu şekilde toplumun olası bir riskten korunabileceğini belirtti.

Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Oxford Üniversitesi Psikyatri Profesörü Seena Fazel, konuyla ilgili Daily Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada “Biz kesinlikle cinsel taciz genini bulduğumuzu iddia etmiyoruz. Bizim kapsamlı bir araştırma sonucunda bulduğumuz şey genetik faktörlerin cinsel içerikli suç işleme riski üzerinde kayda değer bir etkisinin olduğu. Şu anda cinsel suç işleme riski taşıdığı düşünülen kişilerle ilgili risk değerlendirmeleri yapılırken genetik faktörler büyük oranda görmezden geliniyor. Bu araştırmanın işaret ettiği şartlara uyan aileler sosyal servisler tarafından hali hazırda başka nedenlerle tanınıyor olabilir. Eğer biz cinsel bir suç işleme riski taşıyan kişileri daha yüksek bir kesinlikle belirlemeyi başarabilirsek önleyici terapiler ve eğitim gibi yöntemlerle etkili erken müdehalelerde bulunma fırsatını elde edebiliriz” dedi.

Araştırma kapsamında 1973-2009 yılları arasında İsveç’te cinsel suç işleyen 21 bin 566 erkeğe ait bilgiler incelendi.

Araştırma sonucunda, erkek kardeşi cinsel bir suç işlemiş erkeklerin benzer bir suç işleme riskinin 5 kat, babası suç işlemiş erkeklerin ise 4 kat fazla olduğunu tespit etti.

İncelemelerde bir erkeğin yarı- kardeşinin cinsel içerikli bir suç işlemiş olmasının onun suç işleme riskinde benzer bir artışa neden olmadığını gördüklerini söyleyen uzmanlar, bu durumun kişilerin aynı ortamda büyümüş olmasının suça yatkınlıkları üzerinde etkili olan tek faktör olmadığını gösterdiğini dile getirdi.

Genler ve cinsel taciz riski arasındaki bağlantıyı inceleyen bu araştırma International Journal of Epidemiology isimli akademik dergide yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!